Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ontloop een boete, meld uw kartel bij de ACM

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De ACM maakt klikken gemakkelijker. De eerste melder krijgt geen boete.
Ontloop een boete
Foto: ANP/Koen Suyk

De Autoriteit Consument en Markt heeft zijn regels aangescherpt. Hierdoor wordt het melden van kartelvorming gemakkelijker.

Al eerder vroeg de ACM de sector om misstanden te melden. De ACM is daar immers voor een groot deel van afhankelijk. Deze oproep had geen resultaat, erkent de ACM: ‘We haalden zelfs de N=1 niet’.

Klikken met korting

Bedrijven en personen die zelf een kartel bij ACM melden, kunnen ‘clementie’ krijgen: geen straf of vermindering van de straf. Het bedrijf of de persoon die een kartel als eerste meldt en aan de voorwaarden voldoet, krijgt geen boete, ook als ACM het kartel al op het spoor is. Tot voor kort werd in zo’n geval de boete verlaagd met 60-100 procent. Gehele kwijtschelding van de boete geldt voor elke eerste melder die aan de voorwaarden voldoet, ongeacht of ACM al onderzoek doet naar het kartel.

Ook volgende melders

Als een ander bedrijf of persoon het kartel al heeft gemeld, dan kan de tweede of volgende melder nog wel een verlaging van de boete krijgen. Daarvoor moet dat bedrijf wel voldoende nieuwe en relevante informatie aanleveren. De percentages waarmee de boete verlaagd kan worden, zijn hoger geworden. De tweede melder kan 30-50 procent verlaging krijgen, de derde melder 20-30 procent en de bedrijven die daarna komen maximaal 20 procent. Deze percentages vervangen de oude bandbreedte van 10-40 procent voor alle meldingen ná de eerste melder. Hierdoor kan de tweede melder van een kartel een hogere korting krijgen dan voorheen.

Boetes

De boetes van de ACM kunnen in de miljoenen lopen. Daar kunnen de thuiszorg en de landelijke huisartsenvereniging over meepraten. Alleen heeft de ACM nog geen succes geboekt met het innen van de boetes. De rechter veegde boetes voor Stichting Viva! Zorggroep, Stichting Zorgbalans, Stichting Thuiszorg Gooi en Vechtstreek, Stichting Vivium Zorggroep en Stichting Hilverzorg van tafel. Persoonlijke boetes voor medewerkers van de LHV zijn geschrapt. De boete voor verbroken verzegeling was volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven onterecht. De verlaagde boete van 5,9 miljoen euro ligt nog ter beoordeling voor aan de rechter. ACM probeert de laatste tijd met waarschuwingen vooraf en richtsnoeren in vervolgprocedures meer kans te maken.