Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ontslag verpleegkundige wegens fotoshoot terecht’

Een 54-jarige verpleegkundige die al 35 jaar bij het Amphia Ziekenhuis in Breda werkte, is terecht ontslagen. Dat heeft de kantonrechter in Breda bepaald. De vrouw fotografeerde haar dochter in een uniformjasje op een patiëntenkamer, tijdens haar dienst op de ic van het ziekenhuis, zo meldt vakblad Nursing.
‘Ontslag verpleegkundige wegens fotoshoot terecht’

De verpleegkundige besteedde tijdens haar nachtdienst ongeveer drie kwartier aan het fotograferen van haar dochter op een ic-kamer van haar patiënt en op andere kamers. De foto’s waren bedoeld voor de portfolio van haar dochter, die op dat moment meedeed aan een internationale missverkiezing, aldus Nursing. Tegen collega’s die vroegen of ze toestemming had voor het maken van de foto’s, loog ze dat ze dit had geregeld.

Facebook

Het meisje kreeg een uniformjasje aan, zou apparatuur hebben aangeraakt en zou patiëntgegevens hebben kunnen zien. De dochter plaatste de foto’s na de shoot op Facebook, waardoor de patiëntgevoelige informatie ook op internet zichtbaar was. Bij de foto’s schreef ze een tekst met volgens het Amphia en de rechter onjuiste informatie. Nadat de verpleegkundige was gebeld door haar leidinggevende, werden de tekst en de foto’s een dag later van Facebook verwijderd, en zijn ze ook niet verder verspreid.

Fotoverbod

Het Amphia Ziekenhuis in Breda kwam deze maand al eerder in het nieuws, omdat ze een foto- en videoverbod voor patiënten hebben ingesteld.

Rechter

Ondanks dat haar handelen geen gevolgen heeft gehad voor de patiënt, oordeelt de kantonrechter dat de verpleegkundige niet de juiste afweging heeft gemaakt tussen enerzijds haar eigen belang en dat van haar dochter en anderzijds het belang van haar patiënt. Het valt haar te verwijten dat zij het patiëntenbelang niet voorop heeft gesteld. Volgens de kantonrechter staat bovendien vast dat de verpleegkundige de patiënt niet volgens protocol overdroeg aan haar collega die achterbleef in de kamer, waar ook zijn eigen patiënt lag.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.