Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Opleiding verpleegkundige beïnvloedt sterftecijfers

Hoe meer verpleegkundigen een ziekenhuis telt en hoe hoger ze zijn opgeleid, hoe minder patiënten er overlijden. Dat blijkt deze week uit een groot Europees onderzoek waaraan ook het Radboudumc in Nijmegen meedeed.
Opleiding verpleegkundige beïnvloedt sterftecijfers

Volgens de wetenschappers is het overlijdensrisico 7 procent hoger bij elke extra patiënt die een verpleegkundige moet verzorgen. Als in een ziekenhuis 10 procent meer hbo-opgeleide verpleegkundigen werken, is daar het overlijdensrisico 7 procent lager, aldus het onderzoek.

Radboudumc

Volgens hoogleraar Theo van Achterberg van het Radboudumc tellen Nederlandse ziekenhuizen gemiddeld 5 tot 8 patiënten per verpleegkundige. Er blijkt in Nederland veel diversiteit te zijn in het aandeel verpleegkundigen met een hbo-v-diploma, de hoogste opleiding voor verpleegkunde. Het percentage hoogopgeleide verpleegkundigen in de 22 Nederlandse ziekenhuizen die in het onderzoek zijn meegenomen, varieerde namelijk van 16 tot 68 procent.

Opleidingsniveau

Volgens Van Achterberg roept dit onderzoek de vraag op of in Nederland normen moeten komen rond de opleiding van het verpleegkundig personeel. Verder vindt hij het geen goed idee om te bezuinigen op het aantal verpleegkundigen en het opleidingsniveau van de verplegers.

Wetenschap

De wetenschappers uit negen Europese landen onderzochten de gegevens van bijna een half miljoen patiënten van 50 jaar en ouder in 300 ziekenhuizen. Alle patiënten ondergingen tussen 2007 en 2010 een ingreep. Het onderzoek werd woensdag gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet. (ANP)

1 REACTIE

  1. Ik dacht al dit is oud nieuws klopt ook febr 2014.
    Wel belangrijk.
    Maar wat doet Den Haag hiermee?
    Onze dochter werkt nu in de wijkverpleging, met een stopwatch! Walgelijk hoe uitgekleed de zorg is. Haren kammen een lipstickie opdoen neen dat kost teveel tijd. triest. Terwijl dit ook heel veel observatie oplevert als je kijkt luistert!! Daar is de HBO-er goed in geschoold. Maarja als tijd belangrijker is dan kwaliteit( zoals het in de dikke van dalen staat en NIET zoals de Zorgverzekeraars het nu gebruiken…misbruiken?).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.