Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opnieuw kritiek op pgb-systeem Sociale Verzekeringsbank

Het Algemeen Dagblad citeert vandaag uit een geheim conceptadvies over het systeem achter de persoonsgebonden budgetten (pgb's). Volgens onderzoeksbureau BIT werkt het systeem voor geen meter en moet het snel op de schop. Ook een verbeterproject van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) voor het systeem is volgens dit rapport gedoemd te mislukken.
IStock

De conclusies van het bureau dat automatiseringsprojecten onder de loep neemt, zijn volgens het AD hard. De wijze waarop ‘pgb-fabriek’ de Sociale Verzekeringsbank, gemeenten, zorgkantoren en het ministerie van VWS de verwerking van de zorgbudgetten nu met elkaar hebben geregeld, deugt niet. ‘In onze ogen moet er zo snel mogelijk een programmaplan komen voor een verbetering van de totale keten,’ constateert ict-topambtenaar Hans Wanders. ‘Hij beschrijft ‘veel besluiteloosheid’, ’trage verbetering’ en ‘botsende belangen’.’

Ict-project
Ook een ict-project van de Sociale Verzekeringsbank, bedoeld om het betalingssysteem achter de pgb’s te vervangen en zo de dienstverlening te verbeteren, wordt gekraakt in de krant. ‘Het BIT acht de kans klein dat dit project in de huidige opzet slaagt, omdat het voorgestelde plan ernstig tekortschiet.’ Het project is volgens het bureau te optimistisch ingeschat, onvoldoende doordacht en de financiering is onduidelijk.

Dossier Persoonsgebonden budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het Persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen.
Lees meer>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.