Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Sluiting SEH Orbis is ‘grof schandaal’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het ‘ziekenhuis van de 21e eeuw’, Orbis Medisch en Zorgconcern, moet zijn spoedeisende hulp sluiten. Van de IC blijft niet meer over dan een post-anesthesie unit.
Sluiting SEH Orbis is 'grof schandaal'
Premium

Dat staat in het regioplan

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    7 REACTIES

    1. Is dit nou niet van de gekke.hebben we sinds een jaar dat we naar huisartsenpost en ehbo orbis kunnen wordt ons dat na brunssum ook weer af genomen en heerleen is te ver.we betalen allemaal en achter een paar jaren neemt de babyboom af dus zijn er minder mensen op zorg aan gewezen.wie stopt de onzin van verzekeraars op de doktersstoel.

    2. Lees alle reacties
    3. Wat gebeurt er straks wanneer SEH’s worden gesloten?
      Waar het op neerkomt is dat een ziekenhuis voor het leveren van kwalitatief goede zorg een bepaalde specialistenmix nodig heeft. Deze medisch specialisten hebben een bepaalde hoeveelheid patiënten nodig om de vaardigheid op pijl te houden.
      Wanneer SEH’s gaan sluiten komt de vereiste vraag en aanbodverhouding ernstig in de knel waardoor het zorgaanbod in het betreffende ziekenhuis breed in gevaar gaat komen waardoor het ziekenhuis niet alleen om financiële maar vooral kwalitatieve redenen geen bestaansrecht meer heeft en op termijn de deuren moet sluiten.
      Dat heeft uiteraard gevolgen voor de bereikbaarheid van de zorg en het leidt tot nog grotere ziekenhuizen. NB Kapitaal (en niet alleen financieel) wordt dan vernietigd en er is geld nodig om dat kapitaal elders op te bouwen.
      Wanneer we dat willen moet we al die consequenties onder ogen zien.
      We moeten dat echter niet zomaar laten gebeuren (en zeker niet stimuleren door het sluiten van SEH’s) want dat leidt uiteindelijk tot onverantwoorde zorg.
      Er zullen keuzes moeten worden gemaakt in plaats van volwaardige ziekenhuizen langzaam af te laten glijden naar een onverantwoord niveau. Dat vraagt van politieke partijen lef want het electoraat kan daar wel eens negatief op reageren.

    4. Ik ken de lokale situatie niet. Maar er zou vanaf elk punt in Nederland op maximaal 20 ambulanceminuten rijden een kliniek of ziekenhuis moeten zijn waar superspoedeisende hulp geboden kan worden, voor acuut hartfalen, interne ernstige bloedingen en CVA’s.
      En we hebben in Noord-Holland gezien dat de zorgverzekeraars en/of Gemini-ziekenhuisdirectie alleen maar oog hebben voor de euro’s, onderwijl de kwaliteit van zorg te verwaarlozen. Men neemt de ‘easy way out’ v.w.b. de maximale rijtijd, weet wetenschappeljke literatuur maar matig te interpreteren, en kan nog niet een beetje ‘out of the box’ denken.
      Zie voor hoe het beter kan en zou moeten de pagina Zorgconcentratie op http://bit.ly/1jj2ogI (eigen site).

    5. Geachte lezer,
      Waardoor worden huisartsen overbelast?Slimmer organiseren is het adagium.
      Avondspreekuren en meer parttime huisartsen en praktijkondersteuners.
      Ook een kaderhuisarts kan goed helpen bij een slagaderlijke bloeding.
      Is de afstand tussen Sittard-Geleen en Heerlen 15 km?De huisarts kan een traumahelicopter inschakelen voor het snelle vervoer.
      Kijk a.u.b. voor een slimme aapak op http://www.stgeerstelijnsklinieken.nl
      Vriendelijke groet

    6. Nee Fred! De huisartsen zijn al overbelast. Als u met uw slagaderlijke bloeding bv. 15 km verderop behandeld wil worden, ga vooral uw gang, maar ik dus niet! We zijn hier al meer dan 5 jaar bezig een reanimatie netwerk op te zetten om levens te redden en dan dit! Dit gaat levens kosten!!!

    7. Geachte lezer,
      Men ontkomt er niet aan om slimmer en efficienter de zorg te organiseren.
      Heerlen en Sittard-Geleen konden dit weten op basis van de demografische en financiele ontwikkelingen.
      70 tot 80 % van de spoedeisende hulpvragen kan worden afgehandeld door een ervaren (kader)huisarts.De acute en complexe vragen horen thuis in een algemeen basisziekenhuis c.q. topklinisch centrum.
      Voor nadere inlichtingen voor een evenwichtige aanpak zie http://www.stgeerstelijnsklinieken.nl
      Vriendelijke groet

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.