Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Orde verandert modellen voor vrijgevestigden

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Orde van Medisch Specialisten (OMS) heeft de modellen voor een samenwerkingsovereenkomst voor medisch specialisten in vrij beroep en de raad van bestuur in het ziekenhuis aangevuld. Hiermee kunnen de raden van bestuur hun eindverantwoordelijkheid voor kwaliteit beter waarmaken.
Orde verandert modellen voor vrijgevestigden
Foto: ANP/Koen Suyk

Op 1 januari 2015 wordt de integrale bekostiging ingevoerd. Vrijgevestigd medisch specialisten verliezen dan hun recht om zelfstandig te declareren en daarmee ook hun status van vrijgevestigd ondernemer. De Orde van Medisch Specialisten heeft in overleg met het ministerie van Financiën en de NVZ vereniging van ziekenhuizen modellen gemaakt waarmee de vrijgevestigden hun fiscaal ondernemerschap (deels) kunnen behouden.

Signalen IGZ en NVZ

Verreweg de meeste vrijgevestigde medisch specialisten kiezen voor het samenwerkingsmodel. Hierbij richten ze een medisch specialistisch bedrijf op waarmee het ziekenhuis afspraken maakt over zorgvolume, kosten, kwaliteit en serviceniveau. Na signalen van de NVZ en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de Orde enkele artikelen aangepast, waardoor raden van bestuur hun eindverantwoordelijkheid voor de kwaliteit en veiligheid van zorg beter kunnen waarmaken. De Orde verwacht dat de aanvullingen een bevestiging zijn van de medeverantwoordelijkheid die medisch specialisten hebben en voelen om goede en veilige zorg te leveren. Wat betreft de Orde zijn er nu geen belemmeringen meer voor medisch specialisten in vrij beroep en de raad van bestuur om tot een samenwerkingsovereenkomst te komen.

Positieve signalen

De Orde krijgt uit het veld positieve signalen over de voortgang van de realisatie van een samenwerkingsmodel. De door de OMS aanbevolen deadline om in juli het uitgewerkte samenwerkingsmodel aan de fiscus voor te leggen, lijken veel ziekenhuizen te halen. Sommige ziekenhuizen en medisch specialisten in vrij beroep kiezen voor een participatiemodel. Bij dit model worden de medisch specialisten als het ware mede-eigenaar van het ziekenhuis. Er zijn ook ziekenhuizen waar een overstap naar dienstverband wordt overwogen.

Integrale bekostiging ziekenhuizen

Specialisten en bestuurders moeten vanaf 2015 samen onderhandelen over de prijs die zij vragen per aandoening. Hoe dat verloopt, leest u in dit dossier. Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.