Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Pessimisme over jaarverslagen ggz

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Een substantiële groep van ggz-instellingen zal er niet in slagen om op tijd de onzekerheden op te lossen rond de problemen met de jaarrekeningen. Ggz-aanbieders die op 1 juni 2015 nog niet klaar zijn, lopen het risico dat ze geen goedkeurende verklaring krijgen van de accountant.
Pessimisme over jaarverslagen ggz
Foto: ANP Coen Suyk

Dat staat in het ‘Plan van aanpak verantwoording behandelingen en jaarrekeningen ggz‘. Dit plan is het uitvloeisel van langdurig en intensief overleg tussen het ministerie, ggz-aanbieders, zorgverzekeraars, accountants en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de problemen rond de jaarrekeningen in de ggz.

Audit alert ggz

Met hun ‘audit alert‘ zetten de accountants in het voorjaar het debat op scherp. Ze stelden dat ze geen jaarrekeningen konden goedkeuren van aanbieders van curatieve ggz, zolang er onduidelijkheid was over het vaststellen van de jaaromzetten. Anders dan bij de ziekenhuizen, waar de problemen zich toespitsten over het met terugwerkende kracht aanpassen van de normen voor correct declareren, was de kern van het probleem in de ggz hoe de declaratieregels moesten worden toegepast.

Helderheid over verwijzers en hoofdbehandelaars

GGZ Nederland is tevreden dat partijen over de belangrijkste geschilpunten oplossingen hebben gevonden. Zo is nu voor iedereen klip en klaar waaraan een verwijzing naar de gespecialiseerde ggz precies moet voldoen, wil die declarabel zijn, vertelt directeur Paul van Rooij. ‘Ook een telefoontje van de huisarts geldt als een verwijzing, mits deze in het dossier is vastgelegd. Verder hebben zorgverzekeraars toegezegd dat ze dit jaar nog niet heel streng zullen handhaven op wie hoofdbehandelaar mag zijn. Ook ggz-psychologen en vertrouwensartsen gelden voor de jaren 2013 en eerder als hoofdbehandelaars, ook al is contractueel anders vastgelegd.’ Hoe hier in de toekomst mee om zal worden gegaan moet duidelijk worden in het advies van de commissie-Meurs begin 2015.

Zelfonderzoek ggz-aanbieders

Volgens het plan van aanpak moeten ggz-aanbieders met de nieuwe afspraken zelf onderzoeken of ze in 2013 en eerdere jaren zich netjes aan de declaratieregels hebben gehouden. Daarover moeten ze uiterlijk 1 juni 2015 met de verzekeraars afspraken maken.  Op pagina 7 van het plan van aanpak, opgesteld door de veldpartijen, staat letterlijk dat ‘De verwachting is wel dat een substantieel aantal instellingen vanwege het overleg met (een of meer) verzekeraar(s) meer tijd nodig zal hebben en op individuele basis uitstel zal moeten aanvragen alvorens een jaarrekening met goedkeurende controleverklaring te kunnen deponeren.’

Accountants niet roomser dan de paus

GGZ Nederland is minder pessimistisch. Van Rooij: ‘Wij denken dat het wel zal mee vallen. Ggz-instellingen en verzekeraars moeten nog wel veel werk verzetten, maar dit plan schept eindelijk duidelijkheid. Voorwaarde is wel dat de accountants niet roomser dan de paus zijn. Onder druk van DNB en de media hebben ze de neiging om hun eigen risico’s te beperken. Als ze gewoon hun werk doen, komt alles goed. Het is hun taak om te beoordelen of de cijfers een vertrouwd beeld van de werkelijkheid geven.’

3 REACTIES

  1. Dag Bresker,
    in mijn eigen praktijk heb ik geen medewerkers, dus ook geen verlengde armconstructie. Voor instellingen zou het net zo goed als voor de vrijgevestigde psycholoog en psychiater beperkt kunnen worden – maar voor de instellingen heeft men dat (nog) niet gedaan.
    En ‘verschrijvingen’ is nogal een beschuldiging. Alle geschreven tijd is terug te zien en moet te verantwoorden zijn. Daarbij is dat het systeem dat de professionals opgedrongen is, hoe zeer men ook tegen was. Overigens zie ik ook niet het verband met de verwijsbrief.

  2. Lees alle reacties
  3. Waarom die ingewikkelde eisen aan een verwijsbrief voor de GGZ? AGB code verwijzend huisarts, NAW gegevens patient, vermoedelijke classificatie DSM-IV, dagtekening … pfff.
    Wanneer een huisarts naar een KNO arts verwijst hoeft ie toch niet zoveel in te vullen?
    GGZ pesten in de hoop geld terug te kunnen vorderen, om meer gaat het niet.
    Overigens is het beschermde beroep dat hierboven bedoeld wordt dat van GZ-psycholoog, niet GGZ psycholoog.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.