Pgb beïnvloedt korting op zorg in natura

Gemeenten mogen niet korten op bestaande pgb-contracten. Zij korten daardoor extra op zorg in natura of richten het pgb anders in. Zo blijkt uit een quickscan van Q-Consult in opdracht van VWS.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Pgb beïnvloedt korting op zorg in natura
Foto: ANP Koen Suyk

Voor het onderzoek zijn in augustus 2014 in totaal 24 grote gemeenten uit 11 van de 12 provincies telefonisch geïnterviewd. Doel van het onderzoek was om in kaart te brengen hoe verschillende gemeenten het proces van Wmo-inkoop doorlopen om voldoende aanbod in te kopen en om de kwaliteit van het aanbod te waarborgen.

Pgb of zorg in natura

Op bestaande pgb-contracten mogen  gemeenten niet korten en dat heeft invloed op de zorg in natura. Een vijfde van de gemeenten geeft aan dat zij daardoor extra korten op zorg in natura. De helft van de gemeenten geeft specifiek aan dat bij

4
739

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. De gemeenten hebben ZORGPLICHT en moeten zich daar in ieder geval aan houden. Het pure feit alleen al dat men ZIN gaat minderen omdat ze niet aan bestaande PGB contracten mogen komen geeft te denken: men wist dat er een grote kostenpost aan zat te komen en gaat die nu op de inwoners van Nederland verhalen. Dit is gewoon onbehoorlijk bestuur.
  En een rapportage die pas op de dag van een Algemeen Overleg openbaar wordt gemaakt: wie zijn ze zand in de ogen aan het strooien? Zo kan dat ding, op basis waarvan besluiten worden genomen, dan nog op tijd lezen?

 3. het lijkt er in ieder geval op dat ook de gemeenten niet de betaalbaarheid van de zorg voor de mensen die op zorg zijn aangewezen als richtlijn nemen, maar de betaalbaarheid voor de belastingbetalers die dat (nog) niet zijn.
  nog niet, want velen van hen beseffen niet, dat de kans groot is dat zij op enig moment wel op zorg aangewezen zullen zijn. en dat die zorg er dan niet zal zijn, omdat zij nu de voorkeur geven aan lagere belastingen.

 4. Korten korten en nog eens korten.
  Weet je wie echt de dupe zijn???
  Niet meneer van Rhijn zijn moeder ook al is dat een triest verhaal
  Maar de intramurale niey mondige cliënten met laag niveau of gedragsproblemen.
  WANT DEZE GROEP WORDT KEIHARD AANGEPAKT DOOR DE INSTELLINGEN ZELF.
  Geld verdwijnt en uren worden gekort tot wel 20% van per dag minder voor de cliënt.
  RED JE MAAR WORDT ER GEZEGD!!!!!!
  EEN AB ER UIT T NOORDEN

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.