Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Pgb-deadline niet haalbaar voor gemeenten’

Het lukt veel gemeenten niet om op tijd alle mensen met een persoonsgebonden budget opnieuw te beoordelen, staat in een brief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan staatssecretaris Van Rijn. Zij willen meer tijd krijgen om zo'n beoordeling zorgvuldig te doen.
‘Pgb-deadline niet haalbaar voor gemeenten’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Van Rijn heeft begin augustus de deadline voor de herbeoordelingen plotseling een paar maanden vervroegd. Daardoor worden de problemen alleen maar vergroot, stelt de VNG. Bijna alle mensen met een persoonsgebonden budget moeten dit jaar nog van de gemeente horen of en hoe ze hun pgb houden. Het gaat om ongeveer 120.000 gevallen. Dossiers die worden aangepast, moeten via de gemeente weer naar de Sociale Verzekeringsbank worden gestuurd.

Averechts

Van Rijn zegt dat dit opnieuw tot problemen met uitbetalingen leidt als gemeenten het op het einde van het jaar laten aankomen. Hij wil daarom dat gemeenten er haast mee maken en voor 1 oktober klaar zijn. Gemeenten vinden dat onzin, en vrezen een averechts effect. Ze denken dat de vervroeging van de herbeoordelingen risico’s met zich meebrengt, omdat individuele gevallen niet meer zorgvuldig worden bekeken.

VNG

De VNG zegt dat de herbeoordelingen leiden tot extra werk voor de gemeenten en de Sociale Verzekeringsbank. Ander werk blijft daardoor liggen en het risico op uitbetalingsproblemen wordt groter. De gemeente Den Haag moet bijvoorbeeld alle 930 mensen van wie de indicatie afloopt, nog beoordelen. Dat zou allemaal tussen september en december gebeuren. Nu moet de gemeente halsoverkop meer personeel zoeken en eerder beginnen. Eindhoven heeft een aantal indicaties al wel opnieuw bekeken, maar is ook geïrriteerd. ‘We vinden het geen manier van doen om midden in de zomer met de nieuwe deadline van 1 oktober te komen’, aldus een woordvoerder op NOS.nl. De gemeente wijst er ook op dat veel indicaties pas aflopen op 31 december.

Rotterdam

Rotterdam zegt dat gemeenten de handen al vol hadden aan alle uitbetalingsproblemen van het afgelopen jaar. ‘Wij zijn eerst aan de slag gegaan met het herstellen van allerlei administratieve fouten omdat we het belangrijk vinden dat de mensen die nog geen uitbetaling ontvingen zo snel mogelijk werden geholpen. De herbeoordeling van de pgb’s is belangrijk, maar was dus niet onze eerste prioriteit.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.