Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Pgb langdurige zorg gaat door in de polis

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Mensen die verpleging en verzorging nodig hebben, kunnen dit volgend jaar bij hun zorgverzekeraar met een pgb regelen. Dat laat minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer weten. ZN sluit zich daarbij aan.
Pgb langdurige zorg gaat door in de polis
Foto: ANP/Roos Koole

Pgb

Een pgb wordt tot nu toe geregeld via de AWBZ. Vanaf volgend jaar gaat de langdurige zorg over naar de Zorgverzekeringswet en loopt het pgb via de zorgverzekeraars. In het nieuwe artikel 13 zou het pgb een verankering krijgen in de Zorgverzekeringswet. Door het wegstemmen daarvan, is er nu geen wettelijke basis voor het pgb. Wel is er een bestuurlijke afspraak tussen Zorgverzekeraars Nederland, Per Saldo en VWS. Hierin is opgenomen dat zorgverzekeraars het persoonsgebonden budget in alle polissen verankeren. Dat is inmiddels gebeurd. Schippers gaat ervan uit dat de partijen zich aan de gemaakte afspraken zullen houden.

Informele zorg

Het wetsvoorstel zou bij algemene maatregel van bestuur regels stellen over de hoogte van de vergoeding van de met een Zvw-pgb vergoede zorg en over voorwaarden waaronder de verzekerde in aanmerking komt voor een Zvw-pgb. Dat gebeurt nu niet. Dat betekent concreet dat VWS nu geen uniform tarief voor informele zorg kan vaststellen. Zorgverzekeraars zullen daar zelf een vergoeding voor bepalen.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.