Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PlusPunt Ouderenzorg opent expertisecentrum

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
PlusPunt Ouderenzorg opent 1 maart haar deuren in de regio Oostelijk Zuid-Limburg. In het expertisecentrum kunnen ouderen met complexe problematiek terecht voor snelle poliklinische eerstelijns diagnostiek en advies. De oprichters willen de zorg voor ouderen hiermee laagdrempelig, goed en betaalbaar houden.
Huisartsen onder druk
Foto: iStock

Bovendien kunnen huisartsen bij PlusPunt Ouderenzorg advies inwinnen over het realiseren van structurele ouderenzorg in de wijk. Het expertisecentrum heeft als doel het voorkomen van crisisopnames en noodsituaties bij ouderen. 

Eerstelijns

Een huisarts verwijst oudere patiënten naar het PlusPunt Ouderenzorg wanneer ze ondersteuning en advies nodig hebben bij complexe problematiek. Te denken valt aan gezichtsverlies, verwardheid, het hebben van meerder ziekten en medicijnen en bewegingsproblemen. Doordat een huisarts een patiënt naar het PlusPunt verwijst, hoeft deze niet meteen de molen in het ziekenhuis te doorlopen. Een geriater of specialist ouderengeneeskunde analyseert de patiënt en kan zo voorkomen dat de oudere bezoeker instabiel wordt en alsnog in het ziekenhuis terecht komt. ‘Daarmee draagt het PlusPunt Ouderenzorg bij aan de verbetering van kwaliteit van de zorg voor de ouderen en aan het beheersen van de zorgkosten’, aldus de organisatie.

Diagnostiek

De nadruk ligt tijdens het bezoek op diagnostiek en het opstellen van een persoonlijk zorgplan. In het PlusPunt Ouderenzorg vindt geen behandeling plaats. Het bezoek van een oudere aan het PlusPunt is in principe eenmalig. Een vervolg- of controleconsult kan in uitzonderingsgevallen worden aanbevolen.

Stepped care model

Op het PlusPunt Ouderenzorg zal één keer per week een klinisch geriater en een specialist ouderengeneeskunde alternerend een spreekuur verzorgen, ondersteund door een gespecialiseerd verpleegkundige. Het PlusPunt maakt gebruikt van een triage volgens het stepped care model. Hierbij wordt de meest laagdrempelige vorm van zorg geboden, zoals een e-consult, telefonisch consult, fysiek consult of een advies verwijzing tweede lijn.

Samenwerkingsinitiatief

Het expertisecentrum is door het samenwerkingsinitiatief MijnZorg ontwikkeld. De samenwerkende partners streven naar betere zorg tegen minder kosten. CZ, Huisartsen OZL, Zuyderland Medisch Centrum en Huis voor de Zorg werken samen binnen MijnZorg om een toekomstbestendige integrale populatie gebonden aanpak te ontwikkelen in Oostelijk Zuid-Limburg. ‘Een aanpak die leidt tot kwalitatief goede zorg en gezondheid en de groei van de zorgkosten beperkt’, aldus de organisatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.