Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Positief resultaat Levenseindekliniek

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De Levenseindekliniek in Den Haag heeft 2013 afgesloten met een positief resultaat van bijna 300.000 euro. In de begroting was rekening gehouden met een verlies van bijna 125.000 euro. Dat blijkt uit het zojuist gepubliceerde jaarverslag.
Positief resultaat Levenseindekliniek

In de eerste helft van vorig jaar waren er nog problemen met de vergoeding van de zorg door de verzekeraars. Na een publiciteitscampagne zijn met alle grote zorgverzekeraars afspraken gemaakt over het betalen van de verrichtingen. Deze inkomstenbron is hierdoor gestegen van 115.000 euro naar bijna 600.000 euro. De kliniek heeft geen winstoogmerk en beschikt over een ANBI-erkenning van de Belastingdienst.

Euthanasie

Vorig jaar zijn de donaties van particulieren en de bijdragen van vermogensfondsen gestegen. De kliniek ontving 749 aanmeldingen. Slechts een minderheid van de verzoeken wordt gehonoreerd. Aan 134 mensen is euthanasie gegeven. Daarbij ging meestal om mensen van wie het euthanasieverzoek door artsen als ingewikkeld werd ervaren zoals bij dementerenden, mensen met een opeenstapeling van ouderdomsklachten of mensen met een psychiatrische aandoening.  Een andere reden om zich tot de Levenseindekliniek te wenden, kan zijn dat de eigen huisarts weigert euthanasie toe te dienen.

Hulp bij zelfdoding

In vergelijking met landelijke cijfers was er, zo schrijft de kliniek, vaker sprake van ‘hulp bij zelfdoding’.  In een kwart van de gevallen nam de patiënt een dodelijk drankje in tegen 4 procent landelijk. In de andere gevallen is euthanasie via een infuus gegeven.

Eerste lijn

De kliniek verleent niet alleen euthanasie maar verspreidt binnen de eerstelijn ook kennis over ingewikkelde euthanasieverzoeken.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.