Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Problemen in Engelse zorg; Brexit speelt een rol

Bert Bukman
De afgelopen weken konden tienduizenden operaties in het Verenigd Koninkrijk niet doorgaan. De oorzaak is onder meer een personeelstekort dat samenhangt met de Brexit.
NHS
Aanhangers van de NHS bij een demonstratie in Londen

De patiënten van wie de operaties zijn uitgesteld, moeten vaak wachten tot februari. Bovendien werd gisteren bekend dat er problemen zijn in de ambulancezorg. In de laatste week van vorig jaar moesten bijna 17.000 Britten meer dan een half uur wachten op een ambulance.

In de Britse media wordt gezegd dat de National Health Service (NHS) ‘op barsten’ staat. Theresa May heeft haar excuses aangeboden over de gang van zaken. ‘Het is moeilijk, frustrerend en teleurstellend’, aldus de Britse premier.

40.000 vacatures

Op de achtergrond speelt een nijpend personeelsgebrek waarmee de National Health Service kampt. De NHS biedt gratis zorg aan de inwoners van het Verenigd Koninkrijk, maar heeft 40.000 vacatures uitstaan voor verpleegkundigen. Ook is er een tekort aan medisch specialisten. Alleen al het Londense King’s College Hospital is op zoek naar ruim 300 artsen.

Europese Unie

De afgelopen jaren werden deze problemen enigszins verlicht door het aantrekken van zorgprofessionals van elders uit de Europese Unie. Een groot aantal van hen keert Groot-Brittannië nu echter de rug toe. Dit met name vanwege onzekerheid over de gevolgen van de Brexit.

Het afgelopen jaar hebben in totaal 10.000 zorgverleners de NHS verlaten. Nieuwe Europese zorgverleners komen het Verenigd Koninkrijk intussen nauwelijks meer binnen.

Verder verergeren

Het komende jaar dreigen de problemen nog verder te verergeren. Er wordt een uittocht verwacht van een op de vijf artsen die afkomstig zijn uit andere landen van de EU. Dit blijkt uit een onderzoek van de British Medical Association.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.