Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psychologen klagen bij Eerste Kamer over EPD

Mario Gibbels
De Eerste Kamer heeft van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) een brief en een position paper ontvangen met daarin hun zorgen over de betrouwbaarheid van het EPD.

Het NIP wil dankzij deze brief uitgekozen worden als deelnemer aan de expertmeeting over het EPD op 9 december 2009. Voor de expertmeeting die de Eerste Kamer houdt worden meerdere deskundigen en vertegenwoordigers van beroepsgroepen en maatschappelijke organisaties uitgenodigd. Deze worden uitgekozen op basis van een position paper met een beargumenteerde visie op het EPD.

Het NIP zegt geen principieel tegenstander van elektronische uitwisseling van cliëntgegevens te zijn, de noodzakelijke randvoorwaarden voor invoering van het EPD zijn volgens de psychologen echter nog onvoldoende. Het NIP geeft in het position paper vier bezwaren tegen overhaaste invoering van Klink’s EPD-wet.

Zorgvuldig gebruik

Klink ziet het EPD als de oplossing voor medicatiefouten. “Het gedrag van hulpverleners en het zorgvuldig gebruik van het EPD door alle betrokken personen zijn zeker zo belangrijk”, stelt het NIP. “Haperingen in het ict-systeem en het onjuist of onvolledig invoeren van patiëntengegevens zullen vrijwel zeker leiden tot klachten en schadeclaims.”

Veiligheid

Het NIP sluit zich aan in de lange rij van instanties die vraagtekens zet bij de veiligheid en betrouwbaarheid van het EPD. “We realiseren ons dat geen enkel ict-systeem volkomen waterdicht is”, zeggen de psychologen, “maar we dringen er op aan dat de EPD-wetgeving, juist vanwege de privacygevoeligheid van cliëntgegevens, wel het gewenste gedrag van zorgverleners adequaat moet sturen”.

Zorgverzekeraars

De rol van de zorgverzekeraars is voor het NIP ook reden tot zorg. “De zorgverzekeraars mogen geen gegevens uit het EPD verwerken behalve wanneer dit noodzakelijk is voor de uitvoering van zorgverzekeringen. Maar wat aangemerkt wordt als noodzakelijk is niet bij wet geregeld.” Volgens het NIP biedt dit de zorgverzekeraars ongewenste speelruimte waarin zij op eigen houtje de grenzen verkennen.

Behandelrelatie

Het concept behandelrelatie is volgens het NIP nog onvoldoende gedefinieerd in de wet op het EPD. “Met de invoering van het EPD krijgen alle zorgverleners die een behandelrelatie hebben met de patiënt toegang tot persoonlijke gegevens in het elektronisch dossier”, stellen de psychologen. “Maar de ene behandelrelatie is de andere niet.”

Lees de gehele position paper van het NIP. (ICTzorg – Hein Bosman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.