Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Regio’s komen met gedragscode elektronische informatie-uitwisseling

Mario Gibbels
Zeven regionale EPD’s hebben samen met juristen van Nictiz en de KNMG een gedragscode elektronische zorginformatie-uitwisseling opgesteld. Dat maakte Wim Hodes, directeur van stichting GERRIT, vorige week bekend tijdens een minisymposium over logging.
Regio's komen met gedragscode elektronische informatie-uitwisseling

In de gedragscode zijn de gedragsregels en normen voor de gegevensuitwisseling tussen zorgverleners vastgelegd. Daarbij wordt onder meer aandacht besteed aan de autorisatie (wie heeft toegang tot de gegevens), de beveiliging, de toestemming van de patiënt en de logging.

Privacy

Aanleiding voor het opstellen van de gedragscode, zo vertelde Hodes tijdens het minisymposium, was dat een van de regionale EPD’s vorig jaar moest stoppen omdat de privacy van de patiëntgegevens volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onvoldoende was gegarandeerd.

Papier

Omdat er nog nergens op papier stond waaraan de uitwisseling van patiëntgegevens precies moet voldoen, besloten de regionale EPD’s zelf een gedragscode op te stellen.

Informeel

Het ministerie van VWS is volgens Hodes positief over de gedragscode. Het CBP heeft er al een keer ‘informeel’ naar gekeken en de gedragscode ligt nu ter beoordeling bij de zorgkoepels. Die gaan de gedragscode, zo is het plan, eind dit jaar samen met de regionale EPD’s formeel indienen bij het CBP. (ICTzorg – Mario Gibbels / Twitter)

Lees ook:

Regionale epd’s slechter beveiligd dan landelijk epd

KNMG geeft tips en adviezen regionale EPD’s

Regionaal EPD stopt vanwege privacyschending

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.