Registratielast medisch specialisten loopt de spuigaten uit

Medisch specialisten klagen steeds meer over de bureaucratische rompslomp van kwaliteitsregistraties. ‘De hoeveelheid kwaliteitsregistraties en -indicatoren is net een uitdijend heelal’, zegt Marcel Daniëls, bestuurslid van de Federatie van Medisch Specialisten. ‘We moeten zoeken naar een beperking.’

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Registratielast medisch specialisten loopt de spuigaten uit
Foto: © iStock

2015 is door minister Schippers uitgeroepen tot het jaar van de transparantie. Levert dat nu ook echt wat op? De ontwikkeling van kwaliteitsindicatoren voor dertig aandoeningen ligt volgens de Federatie van Medisch Specialisten op schema, zo valt te lezen in een achtergrondverhaal in het oktobernummer van Zorgvisie Magazine.

Registratielast medisch specialisten

Maar daarmee is niet alles gezegd. Een groeiend probleem is de toenemende registratielast die de diverse kwaliteitsregistraties met zich meebrengen voor medisch specialisten en ziekenhuizen. ‘Medisch specialisten klagen flink over de toenemende registratielast’, zei ict-manager Lex Pater uit het Flevoziekenhuis op een bijeenkomst in september over transparantie, georganiseerd

1
188

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. IKNL herkent dat de registratielast in de zorg, meer speciaal in de kankerzorg, toeneemt. Naast de neiging om steeds meer zorgindicatoren in kaart te willen brengen, is het noodzakelijk om de effectiviteit van en financiële belasting door nieuwe, dure antikankermiddelen snel vast te leggen en te rapporteren.
    In de oncologie voeren we met behulp van instellingssubsidie van VWS de Nederlandse Kankerregistratie, waarin IKNL alle kankerpatiënten vanaf diagnose, geanonimiseerd, volgt. Slimme IT biedt op termijn uitkomst om de registratiedruk te verminderen. Maar nu al ondersteunen we medisch specialisten door IKNL-datamanagers de benodigde data te laten verzamelen in de NKR. Dit zijn data die voor meerdere doeleinden kunnen worden gebruikt: ‘openbaar kunst bezit onder voorwaarden’. Op deze manier helpen we om de registratiedruk voor specialisten in de oncologie te verminderen of in ieder geval niet te doen toenemen.
    Peter Huijgens

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.