Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reijnen richtte geen schade aan in Duitsland

Mark van Dorresteijn
Nick Reijnen, een omstreden Nederlandse chirurg, heeft geen schade aangericht bij patiënten in het Duitse Brackenheim. Bij 143 behandelingen van Reijnen werden geen opvallende zaken geconstateerd, maakte de SLK-Kliniken in Heilbronn, waaronder Brackenheim valt, bekend.
Reijnen richtte geen schade aan in Duitsland

Hoogleraar in de chirurgie, Thomas Schiedeck, van het ziekenhuis in Ludwigsburg deed het onderzoek. In een geval voldeed de behandeling niet aan de toen geldende actuele standaarden. Reijnen werkte toen echter samen met de afdelingschef en een hoofdarts. Het besluit de verouderde methode te hanteren is vermoedelijk door de drie samen genomen.

Positief resultaat

‘We zijn zeer verheugd dat ook in dit geval er een positief resultaat is. Dit is een belangrijke bijdrage om het vertrouwen van onze patiënten terug te winnen’, verklaarde de voorzitter van de raad van toezicht van de SLK-Kliniken Helmut Himmelsbach donderdag. Reijnens werkzaamheden in Duitsland kwamen in januari aan het licht toen bekend werd dat neuroloog Ernst Jansen Steur actief was bij de SLK-Kliniken in Heilbronn. Onderzoek naar het lot van diens patiënten leverde eveneens geen schadegevallen op.

Nick Reijnen

Reijnen voerde in 2009 en 2010 in Duitsland operaties uit. Eerder werkte hij in het Scheper Ziekenhuis in Emmen, waar zeker vijf mensen een door hem uitgevoerde maagoperatie niet overleefden. Brackenheim beëindigde de samenwerking met Reijnen na berichten in de media over de medische fouten die de arts in Nederland worden verweten. Jansen Steur werd in Nederland na ernstige fouten uit het artsenregister geschrapt maar kon daarna in Duitsland ongehinderd aan de slag gaan.

Jansen Steur

Het ziekenhuis in Heilbronn bereidt ondertussen een schadeclaim voor tegen Jansen Steur. De advocaat van de omstreden arts diende eerder al een klacht in omdat het contract met de neuroloog onrechtmatig zou zijn beëindigd. SLK-Kliniken zal de zaak niet schikken. ‘Er bestaat veel meer het voornemen een vergoeding te verlangen van dokter Jansen Steur voor de door hem aangerichte schade.’ Ook bekijkt de instelling of er schadevergoeding kan worden geëist van het bemiddelingsbureau dat Jansen Steur en Reijnen aanbracht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.