Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rijnstate digitaliseert behandelbeperkingen

Mark van Dorresteijn
Zorgverleners in het Rijnstate Ziekenhuis kunnen in het elektronisch patiëntendossier (epd) direct zien of patiënten gereanimeerd willen worden of dat er andere behandelbeperkingen zijn. Voorheen verliep dit proces nog via een papieren registratieformulier.
Rijnstate digitaliseert behandelbeperkingen

Sinds deze nieuwe registratiewijze en de start van de voorlichting is het reanimatieteam niet meer opgeroepen voor een patiënt met een niet-reanimerenafspraak.

Wensen van de patiënt

Bij het openen van een patiëntendossier is nu direct zichtbaar wat de wensen van een patiënt zijn. Patiënten kunnen om diverse redenen behandelbeperkingen (grenzen aan hun medische behandeling) afspreken met hun artsen. Uit angst om zorgafhankelijk te worden, tekenen sommige mensen bijvoorbeeld een niet-reanimerenverklaring. Ook religieuze overtuigingen kunnen een rol spelen, zoals bij Jehova’s getuigen die geen bloedproducten wensen te ontvangen.

Noodzaak van verbetering

In het ziekenhuis werd voor de vastlegging van niet-reanimerenafspraken met patiënten tot 1 februari 2012 gebruikgemaakt van een registratieformulier dat voorin het papieren patiëntendossier werd gevoegd. Dit leidde echter regelmatig tot misverstanden doordat het formulier niet ingevuld of onvindbaar was. De registratie van andere behandelbeperkingen gebeurde in de praktijk op verschillende manieren, waardoor ook daarover soms verwarring ontstond.

Voorlichting

Naast de digitaliseringslag heeft Rijnstate in de afgelopen periode veel aandacht besteed aan de voorlichting aan patiënten over behandelbeperkingen. Er is een folder en een voorlichtingsfilm ontwikkeld. Daarin adviseren wij patiënten om met hun specialist in discussie te gaan over behandelbeperkingen als zij daar behoefte aan hebben, en gezamenlijk tot een besluit te komen dat vervolgens wordt vastgelegd in het epd.

Spoedinterventieteam voor verslechterende patiënt

Ten onrechte bestaat de overtuiging dat een reanimatie in het ziekenhuis een levensreddende ingreep is. In werkelijkheid is een reanimatie in het ziekenhuis meestal een traumatische gebeurtenis voor de patiënt zelf, familieleden, zorgverleners en andere patiënten op de afdeling. Vaak overlijdt de patiënt nog dezelfde dag of enkele dagen later op de intensive care alsnog.

In Rijnstate werd in 1999 het spoedinterventieteam (SIT) opgericht als aanvulling op het reanimatieteam. Dit team bestaat uit artsen en verpleegkundigen van de intensive care die laagdrempelig door de artsen van de verpleegafdelingen geraadpleegd kunnen worden bij een verslechterende patiënt. Door tijdige inzet van dit team – dus niet pas wanneer er sprake is van een hart- of ademstilstand – kon het aantal oproepen voor reanimaties op de verpleegafdelingen worden teruggebracht van 40 in 1999 tot 15 in 2012.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.