Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RIVM: Vraag naar ambulances toegenomen

Mark van Dorresteijn
In Nederland zijn 90 meer ambulances nodig ten opzichte van de laatste berekening in 2008. Dat blijkt uit een raming van het RIVM. ’s Nachts is de extra benodigde capaciteit beperkt tot 11 ambulances.
RIVM: Vraag naar ambulances toegenomen
Foto: ANP Xtra

In 2008 kwam het benodigde aantal ambulances op 498. Volgens het RIVM moet dat aantal toenemen tot 588.

Reden van stijging

Het grootste effect van de toename overdag is het gevolg van verandering in de rekenmodellen die gebruikt worden in de capaciteitsberekeningen. Daarnaast is de vraag naar ambulancezorg tussen 2008 en 2012 gestegen met gemiddeld 4,3 procent per jaar. ‘Dit komt onder andere door de bevolkingsgroei en de vergrijzing. Bovendien doen mensen eerder en gemakkelijker een beroep op de ambulancezorg’, aldus het RIVM.

Referentiekader

Het RIVM berekent de benodigde capaciteit van de ambulancezorg in Nederland in het zogeheten referentiekader. Hierin wordt het minimum aantal ambulances vastgesteld dat nodig is voor de uitvoering van ambulancezorg. VWS, Ambulancezorg Nederland en Zorgverzekeraars Nederland bepalen in overleg welke uitgangspunten en randvoorwaarden hierbij gehanteerd worden. Na doorrekening van de modellen door het RIVM stelt de minister van VWS het referentiekader vast.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.