Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Scheper Ziekenhuis presenteert rapport maagarts

De directie en de raad van bestuur van het Scheper Ziekenhuis in Emmen komen dinsdag naar buiten met de resultaten van een onderzoek naar fouten, die gemaakt zouden zijn bij maagverkleiningsoperaties. Op 29 april van dit jaar werd bekend dat tenminste zes mensen na zo'n operatie in Emmen zijn overleden en dat een nog onbekend aantal patiënten ernstige klachten had na de operatie.

De maagverkleiningsoperaties zouden allemaal uitgevoerd zijn door een 54-jarige chirurg, die eerder in Duitse ziekenhuizen ook al fouten heeft gemaakt. De chirurg liep daar zelfs een veroordeling voor dood door schuld op, nadat hij een operatiedoek in de buik van een patiënt had laten zitten. De man overleed aan die complicatie. De raad van bestuur van het Scheper Ziekenhuis hoorde in 2005 van die veroordeling, maar ondernam niets tegen de chirurg. Pas dit voorjaar is een onderzoek ingesteld, nadat een nabestaande de publiciteit zocht. De chirurg is sindsdien op non-actief gesteld.

Veel onderzoek

Het Openbaar Ministerie wacht op de uitkomst van het onderzoek en besluit daarna of er strafvervolging wordt ingesteld. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft aangekondigd ook met een onderzoek te starten, evenals de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Dit laatste orgaan kijkt niet naar medische fouten, maar naar de risico’s voor de veiligheid van de patiënt. Eerder deed de raad zo’n onderzoek in het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen, waar teveel hartpatiënten overleden en in het Twenteborgziekenhuis in Almelo, waar een vrouw overleed na een explosie in een operatiekamer.

Maatregelen

De onderzoekscommissie, de raad van bestuur en het bestuur van de vereniging medische staf van het Scheper Ziekenhuis geven vandaag rond het middaguur opening van zaken over de uitkomsten van het onderzoek en de maatregelen die genomen zullen worden. (ANP)

Lees ook:

Oogartsen Scheper Ziekenhuis stappen op

Onderzoeksraad inspecteert leiding Scheper Ziekenhuis

Inspectie onderzoekt Scheperziekenhuis niet

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.