Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers belooft betere privacy in privaat EPD

Annelies Vermeulen
Minister Schippers van VWS gaat de wet veranderen om patiënten meer rechten te geven mocht de zorgsector besluiten tot private voortzetting van een vorm van het EPD. Dat meldt webwereld.nl.
Schippers belooft betere privacy in privaat EPD

Dat zegt de minister op vragen van CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA. Hij heeft vragen gesteld over de behandeling van gevoelige medische informatie van patiënten nu de zorgsector wil doorgaan met het Landelijk Schakelpunt.

Privatisering

Omtzigt is bang dat een privatisering mogelijk de belangen van de patiënten kan schaden, met name op het gebied van privacy. Uit het juridisch onderzoek dat de minister laat doen blijkt dat op een aantal vlakken nadere wetgeving nodig is. Het gaat onder meer om de mogelijkheid van patiënten om elektronisch inzage in en een elektronisch afschrift van een dossier te eisen. Ook moet het mogelijk zijn de informatie voor bepaalde zorgverleners geheel of gedeeltelijk af te schermen. Verder moeten patiënten van te voren toestemming geven voor ontsluiting van hun informatie via het schakelpunt. Ook wordt onderzoek gedaan naar de wijze waarop de patiënten toegang moeten krijgen tot hun eigen gegevens. Gedacht wordt aan een elektronische sleutel. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Privacy First eist stop van doorstart EPD

Schippers reageert op EPD-moties Tweede Kamer

Schippers laat EPD-debacle onderzoeken

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.