Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Schippers bouwt betrokkenheid LSP af

Annelies Vermeulen
Minister Schippers is bezig om haar betrokkenheid bij het LSP en landelijk EPD af te bouwen. Dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.
Schippers bouwt betrokkenheid LSP af

Minister Schippers van VWS heeft Nictiz opdracht gegeven om binnen drie maanden te komen met een voorstel waarmee de medewerking van haar aan de ontwikkeling van het LSP wordt beëindigd. Nictiz gaat verkennen of er zonder overheidssteun een toekomstperspectief bestaat voor het LSP met Nictiz of andere partijen.

Elektronische inzage

Het voornemen om via het LSP elektronische inzage in de eigen medische gegevens voor burgers mogelijk te maken, zal niet meer kunnen worden gerealiseerd schrijft Schippers. Tevens zijn reeds in gang gezette aanpassingen en investeringen in het LSP zoals gedifferentieerd bezwaar, toegang op maat en sms- en emailnotificatie per direct stopgezet.

Invloed

Verder laat Schippers in de brief duidelijk merken dat haar invloed op het LSP met de verwerping van het wetsvoorstel is vervallen. “Het is aan Nictiz en de zorgaanbieders om al dan niet invulling te geven aan het LSP en daarbij de invulling van de beveiliging en de communicatie.” (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Schippers overtuigt Eerste Kamer niet van nut EPD

Epd officieel verworpen in senaat

Hulpverleners hebben liever regionaal EPD

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Bovenstaande reactie van Bert Kabbes is op persoonlijke titel geschreven en geeft geenszins het standpunt van de Stichting HL7 Nederland weer in deze. Voor een reactie van HL7 Nederland wordt verwezen naar het nieuwsbericht op de website van HL7 Nederland: http://bit.ly/hn29b3. Hierin wordt de samenwerking tussen Nictiz, IHE en HL7 benoemd en gepleit voor het behoud van de kennis en kunde die gezamenlijk in de afgelopen jaren is opgebouwd.

 3. Echt zonde dat een landelijk EPD met zaken als elektronische inzage in de eigen medische gegevens voor burgers en toegang op maat en sms- en emailnotificatie er niet komen. In ieder systeem zitten fouten en worden fouten gemaakt. Ieder systeem is fraudeerbaar. Bottom line gaat het om het gedrag van hoe er mee omgegaan wordt en het gaat erom de fouten bij de bron weg te halen. Een meer open systeem zou daar bij moeten kunnen helpen. Dokters zien elkaars gegevens en neem maar aan dat die ze niet blind van elkaar aannemen of overnemen. Dat hoop je althans en verwacht je op zijn minst bij deze slimme en gepassioneerde professionals. Ik vond de reacties op het landelijk EPD uit de Eerste Kamer echt shocking, zeker die van de VVD (een belletje naar de huisarts????? We leven niet meer in de jaren 50). De grootste tegenstanders voor een open of landelijk systeem lijken overigens de dokters zelf .. We hebben toch geen geheimen???

 4. Een consequente en terechte beslissing. Het is te verwachten dat geinteresseerde marktpartijen – als die er al zullen blijken te zijn – om Nictiz in verzelfstandigde overeind te houden als voorwaarden zullen stellen dat :
  – de huidige directie en Raad van Toezicht integraal worden vervangen
  – de veldpartijen de strategische en tactische aansturing van de verzelfstandigde organisatie zullen overnemen, zodat er gebouwd wordt wat het veld wil
  – het veld zal eisen dat de standaardisatie organisaties zullen deelnemen zodat er daadwerkelijk een geintegreerd nationaal standaardisatie instituut ontstaat waarbij het veld de standaarden bepaalt

  Of Nictiz door het veld overeind zal worden gehouden, lijkt uiterst twijfelachtig, al was het alleen maar vanwege de financiele basis die daarvoor nodig is.
  Zelfs met een overbruggingsfinanciering door VWS is dat moeilijk voorstelbaar : het veld heeft daarvoor geen financiele ruimte in de huidige bezuinigingsslagen in de zorg. Bovendien zijn de partijen die zouden investeren niet ook de partijen die profiteren. Er is dus geen sprake van return-on-investment voor de investerende partijen.

  De vraag blijft of voorkomen kan worden dat er een enorme kapitaal- en kennisvernietiging plaatsvindt.
  En of VWS dat nog iets waard is, dan wel dat ze de 300 miljoen gemeenschapsgeld en de LSP-infrastructuur simpelweg afschrijven.
  VWS zal ongetwijfeld nog wel netjes (een deel van de financiering) van het sociaal plan voor Nictiz gaan financieren als het plan voor verzelfstandiging niet levensvatbaar blijkt.
  Het veld kan het best zelf, mits men maar echt aan het roer zit en er bottom up wordt gestuurd (ipv top down door eigenzinnige lieden die niet wensen te luisteren naar het veld !)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.