Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Schippers herstelt herstelzorg

Mark van Dorresteijn
Cliënten kunnen vanaf halverwege februari 2014 weer terecht in een AWBZ-instelling voor herstelzorg na een ziekenhuisopname. Dat stelt Schippers in een Kamerbrief. De minister onderhandelt momenteel over de details met de belangenpartijen CIZ, CVZ, ZN, NZa, V&VN, ActiZ en BTN.
Schippers herstelt herstelzorg
Foto: VWS

De vergoeding voor herstelzorg werd initieel afgeschaft waardoor patiënten sinds 1 januari 2014 niet meer voor kortdurend herstel naar een verzorgingshuis kunnen. Het gevolg is dat mensen langer in het ziekenhuis blijven liggen, terwijl dit meer kosten met zich mee brengt. Eind 2013 waren er ongeveer 700 tot 1000 indicatieaanvragen voor deze vorm van zorg per maand, zo blijkt uit berekeningen van werkgeversorganisatie ActiZ.

Herstelzorg vanuit AWBZ

Schippers stelt in de brief dat zij het niet wenselijk acht dat mensen langer dan noodzakelijk in het ziekenhuis zijn opgenomen of dat cliënten worden geconfronteerd met extra kosten. Om die reden wordt het weer mogelijk voor patiënten die de zorg thuis niet afdoende kunnen regelen, om tijdelijk opgenomen te worden in een AWBZ-instelling. ‘Ik kan u hierbij melden dat transferverpleegkundigen per half februari aanstaande weer intramurale herstelzorg vanuit de AWBZ kunnen inzetten.’

Herstelzorg

Bij herstelzorg gaat het om cliënten met een kortdurende (intensieve) zorgvraag, als gevolg van verzwakking na operatie of ziekenhuisopname. Bij deze vaak alleenstaande cliënten is bijvoorbeeld sprake van een status na een fractuur, longproblemen of een hartoperatie, waardoor zij gedurende een periode van zes tot twaalf weken niet zelfredzaam zijn bij hun dagelijkse activiteiten (ADL). Het betreft hier nadrukkelijk een andere groep cliënten dan bedoeld bij het beleid rondom de extramuralisering. Volgens Schippers gaat het, op basis van gesprekken met beroepsvereniging V&VN en ActiZ, om circa 400 cliënten per maand die na ontslag uit het ziekenhuis een continuïteitsprobleem hebben. De overige gevallen kunnen worden ontslagen omdat er sprake is van goede zorg aan huis door mantelzorg en professionele zorgverleners, zo concludeert Schippers.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.