Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Schippers investeert in betere kwaliteitsinformatie

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgaanbieders die hun informatie en kwaliteit niet op orde hebben, kunnen rekenen op een boete.
Schippers investeert in betere kwaliteitsinformatie
Foto: VWS

Minister Schippers stelt de komende tijd jaarlijks  5 miljoen euro beschikbaar voor kwaliteit. Dit bedrag komt bovenop de reeds bestaande middelen die bijvoorbeeld Zorgkaart Nederland en het ZonMw programma Kwaliteit krijgen. Zij schrijft dit in haar ’transparantiebrief’ aan de Kamer.

Ziekenhuizen

Ze wil kwaliteitsinformatie over medisch specialistische zorg beter beschikbaar maken voor patiënten. De NPCF, de Federatie van Medisch Specialisten, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra ,  Zelfstandige Klinieken Nederland , Zorgverzekeraars Nederland en het Kwaliteitsinstituut werken hier aan mee.

Borstkanker

De minister richt zich om te beginnen op de dertig meest ‘relevante’ aandoeningen. Daar onder vallen volgens haar: borstkanker, darmkanker, chronisch nierfalen, prostaatkanker, maar ook om geboortezorg en heup- of knievervanging. Daarvoor is een zogenoemde kwaliteits-en doelmatigheidsagenda opgesteld.  Wat wil zeggen dat in 2016 moet alles zijn afgerond, inclusief vastgelegde verbetercycli.

Boete

Schippers wil geen rekening houden met achterblijvers. Zorgaanbieders die hun kwaliteit niet inzichtelijk maken en verbeteren kunnen een boete tegemoet zien. Het Zorginstituut Nederland gaat hen scherp in de gaten houden.

Keuzehulpen

Om patiënten te helpen met kiezen, investeert VWS in de verbetering en aanvulling van websites als Kiesbeter en Zorgkaart Nederland. De Federatie komt met een richtlijnendatabase met 300 richtlijnen. Hierover verschijnt ook voorlichtingsmateriaal. Er komen tientallen keuzehulpen die patiënten naar de juiste zorgaanbieder moeten leiden.

Zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars moeten de informatie op hun websites verbeteren. Daarnaast is een ‘instrument’ in ontwikkeling  waarmee zorgaanbieders kunnen zien welke polis de patiënt heeft en welke gevolgen dit heeft voor de vergoeding.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.