Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Schippers: ‘Veiligere alternatieven voor Whatsapp vinden’

Redacteur Zorgvisie
Minister Schippers van VWS wil dat er voor de zorgbranche veiligere alternatieven worden bedacht voor Whatsapp. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.
Whatsapp400.jpg
iStock.

De brief is een reactie op vragen van GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman over privacy in de zorg. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vroeg in februari dit jaar in een open brief aandacht voor de bescherming van patiëntgegevens. Berichtenservice Whatsapp zou volgens de waakhond niet voldoen aan de norm om gevoelige gegevens uit te wisselen.

Alternatieven Whatsapp
Minister Schippers staat achter die observatie van de AP, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Omdat Whatsapp in de medische praktijk populair is, vindt ze het belangrijk dat er andere opties worden geboden aan zorgverleners. ‘Gelet op het oordeel van de AP is het belangrijk dat veiligere alternatieven voor Whatsapp, specifiek voor medisch gebruik, worden ontwikkeld en onder de aandacht van zorgverleners worden gebracht.’ Schippers benadrukt het belang van veiligheid. ‘Snelle uitwisseling van medische gegevens kan de behandeling ook veiliger maken. Artsen die online gegevens over patiënten met elkaar willen delen moeten zich ervan vergewissen dat uitwisseling van medische gegevens gebeurt met een veilige techniek, waarmee de gegevens goed beveiligd zijn tegen toegang van derden en in geen geval zijn terug te herleiden tot individuele patiënten.’

Veilige alternatieven
Dat initiatieven om elektronische gegevensuitwisseling veiliger te maken moeten worden gestimuleerd, staat voor de minister vast. Er zijn er veel in de Nederlandse zorg, schrijft Schippers. Dat sluit goed aan bij de doelstelling uit 2014, dat 80 procent van de chronisch zieken binnen vijf jaar direct toegang moet hebben tot ‘bepaalde medische gegevens’. Hieronder vallen medicatie-informatie, vitale functies en testuitslagen. Van de overige Nederlanders moet 40 procent dit hebben, volgens het ministerie. Om de veiligheid van deze gegevens te verzekeren, kijkt de Eerste Kamer op dit moment naar de Wet elektronische gegevensuitwisseling. Schippers: ‘Daarin worden de privacy en beveiligingseisen fors aangescherpt en overtredingen veel zwaarden beboet.’

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.
Lees meer >>

5 REACTIES

  1. Op zich is het feit dat WhatsApp haar berichten encrypt een goede ontwikkeling. De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) voegt daar snel aan toe dat de essentie niet de end-to-end encryptie is. WhatsApp probeert het gat naar de Amerikaanse overheid af te sluiten, maar zit zelf nog wel op alle data en daarmee geeft de KNMG en ook de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (onze Privacy Watchdog) aan dat artsen in Nederland WhatsApp nog steeds niet dienen te gebruiken. Lees artikeltje wat het Medisch Contact uitbracht: http://www.medischcontact.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht/153466/WhatsApp-veiliger-maar-nog-niet-helemaal.htm?utm_source=abtest6712&utm_medium=email&utm_term=&utm_content=&utm_campaign=20160407

  2. Lees alle reacties
  3. WhatsApp verzameld ook de zogenaamde metagegevens mbt data zoals wanneer een bericht is verzonden en tussen welke partijen dat gebeurd. Uit de privacy policy van WhatsApp blijkt dat het bedrijf deze gegevens opslaat, analyseert en verkoopt of gebruikt door commerciele doeleinden.

  4. Het Signal-protocol is weliswaar opensource, maar het is niet te verifiëren of WhatsApp de in zijn whitepaper beschreven technieken daadwerkelijk op die manier in de dienst heeft geïmplementeerd. De broncode van de rest van de software is namelijk niet publiekelijk beschikbaar en het is altijd goed om in het achterhoofd te houden dat het bedrijf in handen is van Facebook, dat een slecht imago heeft als het gaat om privacy.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.