Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers wil transparantie over medische missers afdwingen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Medische missers door ziekenhuizen moeten door de Inspectie voor Volksgezondheid (IGZ) via internet openbaar worden gemaakt zodat instellingen van elkaars fouten kunnen leren. Dat zal minister Edith Schippers van VWS woensdag zeggen in een uitzending van het tv-programma Zembla.
Schippers_VWS.jpeg
Minister Schippers wil dat ziekenhuizen meer leren van calamiteiten. - Foto: VWS

Ziekenhuizen zijn verplicht calamiteiten te melden, maar doen dat niet altijd. Als argument daarvoor wordt gegeven dat het niet altijd duidelijk is of het om een calamiteit gaat. Minister Schippers wil daarom naar een nieuwe definitie van het begrip calamiteit, zegt ze in de uitzending op woensdag van het onderzoeksprogramma Zembla. Ze laakt het beleid van ‘luiken dicht’ door sommige instellingen. Ze zegt meer vertrouwen te hebben in ziekenhuizen die openheid betrachten. Schippers wil meer bevoegdheden voor de IGZ. Niet alleen moeten de zogenoemde calamiteitenrapporten worden gepubliceerd, ook moet de inspectie een arts op non-actief kunnen zetten in afwachting van de medische tuchtzaak.

NVZ voor transparantie
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) onderschrijft de noodzaak dat onderzoeksrapporten na calamiteiten openbaar gemaakt moeten worden. Daarbij moet echter wel rekening gehouden worden met de privacy van patiënten en hun familieleden. ‘Wij zijn zeer voor transparantie en voor een cultuur in ziekenhuizen dat je van ieder incident kunt leren’ , zei Yvonne van Rooy, voorzitter van de NVZ, zondag tegen de NOS. Het eventueel schorsen van artsen door de IGZ mag volgens Van Rooy er uiteindelijk niet toe leiden dat er geen risicovolle operaties meer worden uitgevoerd. ‘Dat kan namelijk voor de patiënt het verschil maken tussen leven en dood. Het ziekenhuis blijft een ingewikkelde organisatie waar altijd risico’s op de loer liggen.’ (ANP)

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken….
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.