Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Schippers ziet af van strenge normen verloskunde

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Minister Edith Schippers van VWS wil de strengere normen voor verloskundige en acute zorg niet onverkort invoeren. Ze is niet overtuigd dat de kwaliteitswinst opweegt tegen de extra investeringen en het verlies aan bereikbaarheid van acute zorg in dunbevolkte gebieden.
Schippers ziet af van strenge normen verloskunde

Gynaecologen en verloskundigen hebben op verzoek van de minister strengere normen opgesteld voor verloskundige zorg om de babysterfte terug te dringen. Zij hebben onder meer vastgesteld dat het 24 uur per dag 7 dagen in de week mogelijk moet zijn om binnen 15 minuten na aankomst in het ziekenhuis de behandeling te starten. Nu is die norm nog 30 minuten.

Kwart ziekenhuizen voldoet aan strenge normen

Maar een kwart van de ziekenhuizen voldoet aan deze strenge normen, heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vastgesteld in het rapport Verloskunde in ziekenhuizen uit november 2011. Knelpunten zijn het vinden van voldoende geschikt personeel en het ontbreken van geld voor de noodzakelijke investeringen in mensen en middelen. Bijna de helft van de ziekenhuizen heeft plannen om de verloskundige zorg te concentreren om in de toekomst te voldoen aan de strengere normen. Bij een derde van deze ziekenhuizen leidt deze concentratie echter tot een slechtere bereikbaarheid en vormt de 45-minutennorm een knelpunt.

Kosten invoering normen verloskunde

Onderzoeksbureau Plexus KPMG heeft in het rapport 24/7 acute verloskunde in het ziekenhuis uitgerekend hoeveel geld er jaarlijks nodig is om te voldoen aan de strengere normen verloskundige zorg. In het duurste scenario is er 269 miljoen euro nodig om voldoende medisch specialisten en verpleegkundigen op te leiden. In dat scenario is er 24/7 acute verloskundige zorg op 92 locaties bij een wachtkans van een procent. Dat betekent dat een procent van de vrouwen langer dan de norm van 15 minuten moet wachten op een behandeling. Als de samenleving het acceptabel vindt dat vijf procent van de vrouwen langer dan 15 minuten moet wachten is er jaarlijks 46 miljoen euro extra. In dat scenario is er acute verloskunde op 62 locaties en zou er alleen nog een tekort aan gynaecologen zijn.

Schippers: over vijf jaar normen invoeren?

Schippers vindt het vanwege de forse invoeringsproblemen niet verantwoord de strengere normen onverkort in te voeren. Het kost ziekenhuizen veel geld om extra personeel op te leiden en leidt tot verlies aan bereikbaarheid van de verloskundige zorg. De minister wil over vijf jaar bekijken of het alsnog nodig is de strengere normen in te voeren. Tot die tijd moeten ziekenhuizen, gynaecologen, verloskundigen en ambulancediensten regionaal alternatieve oplossingen vinden.

Nader onderzoek naar SEH’s

Schippers heeft ook de nodige reserves bij het advies van de Gezondheidsraad De basis moet goed!, over de achtervangfuncties van de spoedeisende hulp (SEH). De raad onderscheidt drie categorieën SEH’s: de basis-SEH’s, de meer gespecialiseerde profiel-SEH’s en academische SEH’s. Wil een ziekenhuis een volwaardige SEH hebben, dan moet niet alleen het personeel op de SEH voldoende geschoold zijn, ook de achtervang in de rest van het ziekenhuis stelt hoge eisen aan de aanwezigheid van allerlei specialismen. Schippers wil nader onderzoek naar de gevolgen van deze strengere normen voor de bestaande SEH’s. Ook vraagt ze zich af of de invoering van deze normen wel zal leiden tot de gewenste kwaliteitsverbetering en of die opweegt tegen de extra kosten en het verlies aan bereikbaarheid.

Schippers zet rem op concentratie

De minister schrijft “zuinig te zijn op de bestaande infrastructuur”. Ze wil die eerder verbreden dan versmallen. Daarmee lijkt ze een rem te zetten op de concentratie van ziekenhuiszorg. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Meer nieuws:

‘Meppel wordt geen buitenpoli van Zwolle’

Protest tegen sluiting verloskunde zwelt aan

Schippers vindt concentratie SEH’s geen bezwaar

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. eindelijk iets verstandigs, de volume normen zijn op zeer dun ijs (evidence is zeer laag) gebaseerd. De kosten bij schaal vergroting nemen alleen maar toe (zie onderwijs etc. De sterfte/ co mobiditeit neemt toe indien men lang met instabiele patienten moet rijden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.