Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sionsberg moet ex-topman kwart miljoen betalen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ex-bestuurder Christan Krappel van ziekenhuis De Sionsberg kreeg bij zijn vertrek een kwart miljoen euro mee.
Sionsberg moet ex-topman kwart miljoen betalen

Dat meldt RTL Nieuws. Tijdens een interview met het Friesch Dagblad dat Krappel bij zijn aantreden had, zou hij hebben gezegd dat hij nooit met een gouden handdruk weg zou gaan.

Sionsberg

De Sionsberg in Dokkum maakt deel uit van Zorggroep Pasana. Gisteren publiceerde Pasana het jaarverslag over 2012. Krappel ontving dat jaar 161.000 euro aan salaris en sociale premies. RTL Nieuws concludeert dat zijn vertrek leidde tot doorbetaling van vijf maanden, zo’n  115.000 euro. Daarnaast ontving de ex-topman een ontslagvergoeding van bijna 145.000 euro. De totale vertrekpremie komt daarmee op bijna 260.000 euro. In 2008 kostte het geruzie tussen twee bestuurders en daarop volgend ontslag het ziekenhuis al 900.000 euro.

Cardiologie

Het jaar 2012 was een moeilijk jaar voor Pasana. De organisatie bevond zich in een financiële crisis: Pasana leed een verlies van acht miljoen euro op een omzet van bijna 80 miljoen euro. De problemen dienden zich al aan in 2011, met ruzies tussen de cardiologen en de raad van bestuur en overige specialisten. Door onvoldoende beschikbaarheid van de cardiologen was de zorg niet 24/7 gegarandeerd. Eind dat jaar zette de Inspectie voor de Gezondheidszorg het ziekenhuis onder verscherpt toezicht. De afdeling cardiologie sloot en vervolgens ook de spoedeisende hulp en de verloskunde.

Nij Smellinghe

Dit alles leidde tot een verslechtering van de relatie tussen Krappel en zorgverzekeraar De Friesland. Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten bood inhoudelijke ondersteuning en voorkwam een faillissement door uiteindelijk De Sionsberg over te nemen. De Sionsberg moest in 2013 toch nog een derde van het personeel ontslaan.

Topinkomens

Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen uiteen. Zorgvisie volgt de discussie op de voet en verzamelt de artikelen in dit dossier. Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.