Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slechts een miljoen patiëntgegevens in epd

Het elektronisch patiëntendossier (epd) bevat sinds deze week één miljoen patiëntgegevens. Dat meldt het NRC Handelsblad op basis van cijfers van VZVZ, de vereniging die het EPD landelijk invoert en het aantal aanmeldingen bijhoudt.
Slechts een miljoen patiëntgegevens in epd
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Het aantal aangemelde patiëntgegevens staat voor het aantal toestemmingen van patiënten aan huisartsen en apotheken om medische informatie te delen met andere zorgverleners. Vanaf 1 januari moet iedere patiënt toestemming geven voor het gebruik van zijn medische gegevens. Dat kan bij de huisarts of de apotheek. Personen kunnen aan meerdere zorgverleners toestemming geven. Het NRC meldt dat tot 1 januari 400.000 mensen akkoord waren en dat daar sindsdien de gegevens van 530.000 patiënten zijn bijgekomen. De initiatiefnemers van het epd hoopten dat in 2013 acht miljoen Nederlanders akkoord zouden gaan. In het huidige tempo wordt nog geen zesde van die ambitie waargemaakt.

Eerste miljoen
Een woordvoerder van VZVZ zegt in de krant nog niet tevreden te zijn met het proces. ‘We hadden graag flink meer aanmeldingen gehad. Maar het eerste miljoen is het moeilijkste miljoen.’ Hij wijst er ook op dat mensen er bewust van moeten zijn dat ze zelf toestemming moeten geven. ‘Dat vergt communicatie naar de burger én naar de zorgverlener.’ (NRC)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.