Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slimme app helpt bij medicatiebewaking

Mark van Dorresteijn
Een slimme computerapplicatie van ZANOB controleert medicatie via klinische beslisregels. De regels controleren bijvoorbeeld op over- en onderdosering, interactie tussen medicijnen en dubbelmedicatie. De eerste versie is ontwikkeld voor patiënten met een verminderde nierfunctie.
Slimme app helpt bij medicatiebewaking

De applicatie combineert gegevens van patiënten uit het elektronisch voorschrijfsysteem met gegevens van de laboratoria van ziekenhuis Bernhoven en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Door het toepassen van klinische regels is het mogelijk de medicatiebewaking efficiënter uit te voeren en een betere kwaliteit te leveren. De regels gaan een stap verder dan de huidige generatie geautomatiseerde medicatiebewaking. Alle beschikbare gegevens worden betrokken voordat er een bewakingssignaal wordt gegeven.

Alle meldingen relevant

‘Dankzij de applicatie kunnen wij nu bij alle patiënten met verminderde nierfunctie medicatiebewaking toepassen’, stelt ziekenhuisapotheker Audrey Blenke. ‘Voorheen controleerden we alleen de nierfunctie in relatie tot de medicatiedosis bij patiënten boven de 70 jaar omdat dit de patiëntengroep is met het hoogste risico op nierfalen. De applicatie geeft alleen een signaal als de dosering moet worden aangepast. Met het vorige systeem kregen we 400 meldingen per dag waarvan slechts 20 relevant was, nu krijgen we 20 tot 25 meldingen per dag, die allemaal relevant zijn.’

Meer klinische regels

De computerapplicatie is deze week in gebruik genomen. Nu alleen nog voor patiënten met verminderde nierfunctie. In het vervolgproject vindt de implementatie van andere clinical rules plaats. Zoals bijvoorbeeld het ontbreken van een protonpompremmer bij gevaar voor maagbloedingen of het ontbreken van een laxans bij het voorschrijven van opiaten.

ZANOB

ZANOB verzorgt de apotheekfunctie voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch, ziekenhuis Bernhoven in Oss en Veghel, Cello, Reinier van Arkel, Schakelring, Van Neynselgroep en Zorggroep Elde. Onderdeel van ZANOB is tevens de Jeroen Bosch Apotheek, een 24-uurs apotheek die in het Jeroen Bosch Ziekenhuis is gevestigd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.