Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slotervaart: Houding ZN oorzaak afketsen overname

AMSTERDAM – De Amsterdamse woningcorporaties De Key en Het Oosten en zorginstelling Cordaan zien toch af van de overname van het Slotervaartziekenhuis in de hoofdstad. De instellingen hebben dat gisteren bekendgemaakt.

Volgens de drie partijen is het niet gelukt een verantwoord ondernemingsplan voor de exploitatie van het ziekenhuis op te stellen. Op 14 augustus hadden zij een intentieovereenkomst ondertekend om de gebouwen en de zeggenschap van het ziekenhuis voor het eind van het jaar aan hen over te dragen.

Teleurgesteld

In een verklaring zeggen de instellingen er nog steeds van overtuigd te zijn dat het een goede zaak zou zijn voor de bewoners van Amsterdam-West, voor het ziekenhuis en de medewerkers, wanneer de samenwerking met Cordaan, De Key en Het Oosten wel door zou zijn gegaan. “Daarom zijn we teleurgesteld dat we moesten besluiten ons terug te trekken uit het biedingsproces. Dat hebben we moeten doen, omdat we ook de zorg voor de aan ons toevertrouwde publieke middelen hebben”, aldus de drie partijen.

Toekomst leek veiliggesteld

Het Slotervaartziekenhuis verkeert sinds enige tijd in financiële problemen en was met verscheidene partijen in gesprek over een overname. Na de aankoop door de woningcorporaties en Cordaan leek de toekomst van het ziekenhuis voorlopig veiliggesteld.

Voorstel

Volgens het Slotervaartziekenhuis lag het voorstel van Cordaan, Het Oosten en De Key het dichtst bij de uitgangspunten die het zelf voor de toekomst had geformuleerd. De partijen wilden een ‘goed florerend basisziekenhuis als een onmisbaar onderdeel van een complete keten van zorgvoorzieningen in Amsterdam-West’.

‘Opstelling ZN belangrijkste struikelblok’

Volgens het Slotervaartziekenhuis is de belangrijkste reden voor het afketsen van de overname de opstelling van de overkoepelende organisatie Zorgverzekeraars Nederland. ZN stelt het Slotervaartziekenhuis een budget van 65 miljoen euro voor 2008 in het vooruitzicht als het maximaal haalbare, terwijl het ziekenhuis dit jaar werkt met een begroting van 90 miljoen euro. “Deze eis heeft een omvangrijke sanering van het ziekenhuisbudget tot gevolg. Dit is voor de drie overnamekandidaten niet acceptabel”, aldus het ziekenhuis.

’Verbazingwekkend’

De drie partijen hebben met het ziekenhuis gewerkt aan een businessplan dat uitging van een budget voor 2008 van 75 miljoen euro. Het standpunt van ZN is volgens het Slotervaartziekenhuis “verbazingwekkend, omdat Agis mede namens ZN eerder aan Cordaan heeft laten weten in te stemmen met een budget van 75 miljoen en zelfs de overname door Cordaan c.s. mee te willen financieren”.

Andere kandidaten

De raad van bestuur spreekt nu verder met andere kandidaten over de overname van het ziekenhuis. Het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) toonde ook interesse in het Slotervaartziekenhuis. Beide instellingen liggen naast elkaar en werken al samen met de apotheek en de afdelingen oncologie en oncologische neurochirurgie.

’Onacceptabel’

De PvdA vindt dat minister Hoogervorst met een oplossing moet komen. Tweede-Kamerlid Arib: “Er werken meer dan 1200 mensen en er zijn vele tienduizenden mensen afhankelijk van het Slotervaart. Als er zich niet op zeer korte termijn een andere geldschieter meldt, ligt de bal nadrukkelijk bij Hoogervorst. Het is onacceptabel als de boel dicht zou gaan.”

Vakbond

Vakbond ABVAKABO FNV heeft “met verbijstering” kennisgenomen van het afspringen van de overname. De vakbond vindt dat de betrokken partijen tot bezinning moeten komen en opnieuw moeten onderhandelen. “Meningsverschillen over het budget 2008 kunnen en mogen niet tot gevolg hebben dat er straks in het geheel geen budget meer is en personeel en patiënten kind van de rekening worden”, aldus ABVAKABO FNV. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.