Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

SP komt met alternatief voor financiering AWBZ

Mark van Dorresteijn
De SP heeft een plan bedacht waardoor de zorg betaalbaar blijft, de koopkracht verbetert en tienduizenden banen in de zorg behouden blijven. Het plan komt van fractievoorzitter Emile Roemer en Tweede Kamerlid Renske Leijten.
SP komt met alternatief voor financiering AWBZ
Foto: ANP - Evert-Jan Daniëls
Premium

Volgens de SP spelen er

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  14 REACTIES

  1. zie hier reacties die niet kloppen. Zoals eigen verantwoordelijkheid: Ieder is inderdaad verantwoordelijk voor zich zelf echter moet je ook wel in staat zijn deze verantwoordelijkheid te nemen. De mensen die dit niet zijn kunnen hier vaak niets aan doen want diegenen die in schijf drie zitten hebben te veel verdiend over hun ruggen. Het plan is gewoon goed en is voor iedereen aantrekkelijk behalve voor hen die over de ruggen van anderen rijk zijn geworden. gewoon doen.

  2. Lees alle reacties
  3. In elk land groeit de zorg kosten zogenaamd. Zoals ik steeds zeg bezuinigen op de zorg is een politieke keuze. Er is geld. Premies worden afgeroomd fraude door de graaiers wordt niet aangepakt zorgverziekeraars zijn vreselijk rijk! Grote bedrijven die geen belasting betalen enz. Ik kan dit niet vaak genoeg herhalen. De mensen worden voor de gek ge houden. Er is genoeg geld. Bezuinig op loon van bestuurders pak de grote fraudeurs aan zorgverziekeraars die alles oppotten voor? enz.

  4. Zoals gebruikelijk doet de SP weer eens aan symptoombestrijding en wordt de oorzaak (de almaar groeiende zorgkosten) niet aangepakt. Er zitten best wel goede onderdelen in de plannen, maar de SP geeft weer veel te veel munitie aan de criticasters om het hele plan in de prullenbak te gooien. Hier horen we dus nooit meer wat van.

  5. De SP besteed echte tijd aan de financiering vd AWBZ zorg. Prima werk. Maar het is te laat! PvdA heeft in opdracht van de VVD met als slopersbaas Van Rijn het mes gezet in de AWBZ zorgstructuur, de financiering en vervolgens een enorme chaos gemaakt van regelingen. De beren zijn los vanaf 2015. De kosten overhead stijgen als een gek. Gemeenteambtenaren bepalen wie hulp krijgt. Raadsleden staan op afstand en luisteren toe! Het wordt hoog tijd dat justitie onderzoek gaat doen en dat foute politieke bestuurders schade plichtig worden gesteld. Verder is al jaren bekend de meest verdiener betaald minder premie/belasting. Of het AWBZ zorg is? of wie op vakantie was en al die luxe boten in de havens en bij sluizen ziet liggen. Geen belasting betalen voor puur luxe! en de auto al jaren als melkkoe gebruiken en het goederenvervoer op hoge kosten houden! Wanneer krijgt NL echte bestuurders die etisch verantwoordelijk denken, doen en uitdragen in het werk!

  6. Wat nog meer voor de SP?
   Motorrijtuigenbelasting allemaal naar infrastructuur?
   Het gaat om het totaalplaatje.
   Hierbij is het niet wenselijk dat extra kosten (wederom) op de burgers, in welke belastingschijf dan ook wordt afgewend.
   Minder bureaucratie en regels in de zorg. Verantwoordelijkheden laten dragen en beslissingen laten nemen door mensen die hier (medisch en niet alleen financieel) zijn opgeleid.

  7. De SP wil niet bezuinigen op de langdurige zorg en financiert dat door het tarief van de derde en vierde schijf te verhogen. Dat is het plan, niet meer en niet minder. Mag van mij, maar de rest is klets. De huidige AWBZ-premie is een foppremie die alleen maar definieert welk bedrag uit de hele opbrengst loon- en inkomstenbelasting (ook die uit de derde en vierde achijf) in ieder geval naar de AWBZ gaat. De lastenverdeling wordt bepaald door de belastingtarieven en nergens anders door.

  8. Prima idee van de sp
   Ben zelf vvd stemmer maar werk ook in de gehandicapten zorg.
   gevolgen wmo en wlz zijn nu al voelbaar op de werkvloer door kortingen via gemeenten bovenop de overheids en ciz kortingen.
   Resultaat reorganisatie en op werkvloer ontslagen.
   Gevolg cliënten gehandicapten in grotere groepen met 1 ipv 2 begeleid (st) ers
   dus geen activiteiten meer maar stilzitten
   Gevolg minder beweging dus ongezonder dus meer ziekte kosten.
   Ab-er uit Emmen

  9. De premisse is verkeerd .waaron toch steeds de reflex dat de kostprijs vaststaat en er ergens geld vandaan moet komen om deze te financieren. SP, kom met een alternatief on de kosten te drukken ipv de bodemloze put te laten vullen door anderen dan uzelf !

  10. de keuze is helder: houden we de zorg betaalbaar voor de belastingbetaler die (nog) geen zorg nodig heeft, of vooral voor de mensen die zorg nodig hebben?
   maar zolang het kabinet Rutte-II missionair is, zal de PvdA dit soort verschuivingen niet steunen.

  11. Beste Frank Wijfels. Volgens mij betalen mensen in de 3e schijf zijn gekomen niet minder premie. Ze betalen als de volle mep (en dus al meer dan mensen die bv halverwege de 2e zitten)van de 1e twee schijven, alleen over het deel in de 3e schijf niet meer.

  12. We worden bedonderd door dit kabinet,ze doen alsof de zorg onbetaalbaar is, maar waar een wil is is een weg.Alleen die weg willen ze niet lopen,
   Ze kleden liever de allerarmsten uit en willen naar een amerikaans systeem toe.De rijken worden rijker ,de armen worden armer.
   Ook ik ben tegen verspilling in de zorg maar let op waar het meeste geld naar toe gaat.

  13. Terecht dat mensen die al in de 3e belastigschijf zijn gekomen minder betalen aan AWBZ, WMO en thuiszorg, want zij maken daar heel veel minder gebruik van. Voor anderen geldt verzorging van ‘wieg tot graf’; het typische socialistische stokpaardje. Beter is die mensen minder afh. te maken van zorg; zelfstandiger te zijn en ze leren van dure dingen als roken en alcohol af te blijven!

  14. Zou heel mooi zijn .In diverse gemeente is men behoorlijk onrust aan het maken onder de zorgbehoevende ouderen. Deze ouderen raken hun
   vaste hulp kwijt of moeten deze zelf gaan betalen(wat onmogelijk is voor velen)
   Dus als de wind wat kan matigen en draaien op kort termijn , zodat iedereen weet waar die aan toe is ,zou meer dan welkom zijn .

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.