Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Spaarne Ziekenhuis publiceert sterftecijfers

Het Spaarne Ziekenhuis maakt de gestandaardiseerde sterftecijfers openbaar op zijn website. “Als modern ziekenhuis wil het Spaarne verantwoording afleggen over de kwaliteit van de geleverde zorg”, meldt bestuursvoorzitter Willem Schreuder van de zorgaanbieder uit Hoofddorp op de site.

Het Spaarne Ziekenhuis gebruikt de Hospital Standardized Mortality Rate (HSMR) indicator, die door onderzoeksbureau Prismant is berekend en bekend is bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De HSMR-indicator komt tot stand door de absolute sterftecijfers in een ziekenhuis om te rekenen, zodat het werkelijke aantal overleden patiënten wordt vergeleken met het te verwachten aantal overledenen. De standaard van de indicator is gesteld op 100 procent. Voor de periode 2005-2007 komt het Spaarne Ziekenhuis uit op een gemiddelde van 88 procent, wat betekent dat er minder mensen zijn overleden dan verwacht.

Discussie over HSRM

“Hoewel er discussie is over de interpretatie van deze HSMR, is er toenemende druk om de getallen openbaar te maken. Vanaf dit jaar willen wij daaraan meewerken”, aldus bestuursvoorzitter Willem Schreuder. Het Spaarne Ziekenhuis is nog maar het achtste ziekenhuis dat de cijfers publiceert. De kritiek op de HSMR is vaak dat hier ‘appels met peren’ worden vergeleken. Uit een onderzoek van Bureau Hofkes Reputatiemanagement en Zorgvisie in mei dit jaar bleek dat slechts 19 procent van de ziekenhuisbestuurders menen dat vergelijkend onderzoek een goede manier is om de kwaliteit van zorg te meten. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees meer:

Het artikel in Zorgvisie over het onderzoek naar reputatiemanagement

Lees ook:

Zorgconsument wil sterftecijfers

Inspectie: Zorginstellingen poetsen kwaliteitscijfers op

Ziekenhuisbestuurders relativeren sterftecijfers

Klink: ‘Sterftecijfers ziekenhuizen 2010 openbaar’

‘Ziekenhuizen manipuleren Elsevierranglijst’

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Publikatie van sterftecijfers is een goede zaak. Het is echter van belang om dit op transparante wijze te doen. hiertoe is het nodig dat het ziekenhuis precies publiceert hoe de sterftecijfers tot stand zijn gekomen. ook is het van groot belang om medische fouten waardoor patienten tijdelijk of definitief invalide worden te registreren en te publiceren, liefst per arts, per afdeling en per ziekenhuis.Dan kunne fouten onderzocht en voorkomen worden en krijgt de patient daadwerkelijk inzicht in (het gebrek aan) kwaliteit van zorgverleners. Dit is ook hoog nodig ten aanzien van disfunctioneren van huisartsen, want hierover is vrijwel niets bekend, noch gepubliceerd. Informatie zie: http://www.sin-nl.org

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.