Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SRZ-ziekenhuizen verwijzen via ZorgDomein

Mark van Dorresteijn
De Stichting Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen (SRZ), de medisch specialisten en de huisartsen in de regio Rijnmond gaan gebruik maken van de ZorgDomein Verwijsapplicatie.
SRZ-ziekenhuizen verwijzen via ZorgDomein
Foto: ANP - Lex van Lieshout

In de loop van 2014 en 2015 gaan alle ziekenhuizen van de Stichting Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen (SRZ) gebruik maken van ZorgDomein. In deze stichting werken samen: Erasmus Universitair MC, Sint Franciscus Gasthuis, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Havenziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis, Spijkenisse Medisch Centrum, Oogziekenhuis, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis (Dirksland), Vlietland Ziekenhuis en Rijndam Revalidatie.

Voordelen

De ZorgDomein Verwijsapplicatie biedt een overzicht van de beschikbare zorg, maar ook inzicht in de wachttijden en protocollen tussen specialisten en huisartsen. Het ziekenhuis ontvangt via ZorgDomein een verwijsbrief en kan voor een patiënt meerdere afspraken achter elkaar plannen, omdat de huisarts al heeft doorgegeven waarvoor de patiënt komt. De patiënt wordt goed geïnformeerd en komt op het juiste spreekuur.

ZorgDomein

ZorgDomein biedt elektronische ondersteuning in het zorgtraject en de bijhorende communicatie binnen en tussen eerste-, tweede- en derdelijnszorgverleners en slaat daarmee een brug tussen huisartsen en het ziekenhuis, de geestelijke gezondheidzorg, ZBC’s, diagnostische centra, laboratoria en andere zorginstellingen. De huisarts kiest in ZorgDomein de verwijsreden op basis van het probleem/de klacht van de patiënt. Na de keuze voor de verwijsreden, toont ZorgDomein het actuele zorgaanbod, de trajecten van de verschillende zorginstellingen, de geldende verwijsafspraken en de actuele toegangstijden. De huisarts en patiënt kiezen uit het zorgaanbod het best passende aanbod. Hierdoor komt de patiënt direct op het goede spreekuur binnen het ziekenhuis terecht. Vervolgens zendt de huisarts via ZorgDomein relevante gegevens als de verwijsbrief en eventuele aanvraagformulieren digitaal naar de gekozen zorginstelling. Wanneer de patiënt contact opneemt voor het maken van de afspraak, beschikt de poli over alle benodigde informatie om de patiënt op het juiste spreekuur in te plannen. De specialist beschikt zo voorafgaand aan het consult over alle informatie die nodig is voor een kwalitatief goed consult.

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.