Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

St. Anna Zorggroep verlengt epd-contract met Nexus

Bert Bukman
De Brabantse St. Anna Zorggroep, waarvan het St. Anna Ziekenhuis deel uitmaakt, verlengt de samenwerking met epd-leverancier Nexus. Daarmee neemt het ziekenhuis een minderheidspositie in op de Nederlandse epd-markt.
St. Anna Zorggroep
iStock

De meeste ziekenhuizen in Nederland maken namelijk gebruik van een epd van de grote leveranciers Epic en ChipSoft.

Met de verlenging van het contract met Nexus zet de St. Anna Zorggroep naar eigen zeggen ‘de volgende stap naar een robuuste manier van de uitwisseling van gegevens’. Dit moet de zorgverlening aan patiënten ondersteunen en verbeteren, evenals de samenwerking met andere zorgverleners.

Laatste standaarden

Ingrid Wolf, voorzitter van de raad van bestuur van de St. Anna Zorggroep, ziet kansen voor de toekomst. ‘De systemen van Nexus bieden ons de mogelijkheid om op een eigentijdse manier – samen met andere partners in de keten – de zorg voor onze patiënt zo soepel en goed mogelijk te laten verlopen. Veilig en volgens de laatste standaarden en wettelijke eisen.’

Commercieel directeur Eric van Kooten van Nexus is blij met de keuze voor zijn bedrijf als epd-leverancier. ‘De ambitie die St. Anna Zorggroep in de regio nastreeft, vraagt om een open maar veilige communicatie tussen zorgverleners en patiënt. De overeenkomst ondersteunt de ambitie die beide partijen op dit vlak nastreven.’

Chipsoft en Epic

Uit het onlang verschenen epd-overzicht 2018 van Zorgvisie blijkt dat Nexus nog in enkele andere ziekenhuizen actief is, maar een kleine speler is geworden. ChipSoft is al langere tijd de grootste epd-leverancier van Nederland. Het Amsterdamse bedrijf heeft contracten afgesloten met vijftig ziekenhuizen. Epic is als leverancier van tien ziekenhuizen, waaronder de meeste universitaire medische centra, een goede tweede. Onlangs stapte het UMCG over op Epic, terwijl de livegang in het Elizabeth-TweeSteden Ziekenhuis aanstaande is.

Andere partijen

Wat betreft de andere partijen op de markt blijkt uit het epd-overzicht het volgende:

Nexus leverde in het afgelopen jaar enkele aanvullende modules op, zoals de SEH- en PDMS-modules. Nexus werkt in 2018 onder meer aan de verdere uitbouw van het eigen medicatievoorschrijf- en toedieningssysteem en de completering van de eigen suite.

Cerner ondersteunt de bestaande implementaties die het bedrijf in 2016 overnam van Siemens. In België implementeert Cerner, onder meer bij twee academische ziekenhuizen, het EPD Millenium. In Nederland wachten we nog op de eerste uitrol van het Cerner EPD.

CSC Care Solutions is tot slot in het Meander Medisch Centrum bezig met de uitrol van het eigen ZIS/EPD. Dit leidt naar verwachting in december van dit jaar tot een volledige implementatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.