Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Steek geen energie in Zeeuwse ziekenhuisfusie’

Mark van Dorresteijn
Jos de Beer, directeur NVZD, heeft in vier maanden de zorg in Zeeland onder de loep genomen en stelt dat de Zeeuwse gezondheidszorg ‘goed ziek’ is. Hij adviseert om geen energie meer te steken in een ziekenhuisfusie. De Beer doet de uitspraak in dagblad PZC.
De Beer: 'Als iedereen blijft weigeren om samen te werken
De Beer: 'Als iedereen blijft weigeren om samen te werken

De Beer werd halverwege 2014 door de provincie Zeeland aangesteld als verkenner. Zijn taak was om te bemiddelen tussen de ruziënde Zeeuwse ziekenhuizen: Zorgsaam en het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis.

Half één

De Beer presenteerde gisterenavond het onderzoek en stelde dat iedereen ‘aan de bak’ moet om de Zeeuwse zorg te redden. ‘Als iedereen blijft weigeren om samen te werken, dan glipt de Zeeuwen de zorg als zand door de vingers weg. Begraaf de strijdbijl, gooi eigenbelang overboord en werk samen in het belang van alle Zeeuwen.’ Of dat gaat lukken is de vraag. De Beer voerde velen gesprekken als verkenner en miste daarbij het gevoel dat de tijd dringt. ‘Het is vijf voor twaalf. Sommige zeggen me dat het al half één is. We staan erbij en kijken ernaar. Op een gegeven moment heb je niets meer’, aldus De Beer in het dagblad.

Oplossing

In het rapport adviseert De Beer om geen energie te steken in een fusie tussen ZorgSaam en het ADRZ. ‘De tijd van grote ziekenhuizen is voorbij. Over tien jaar zijn er denk ik geen grote ziekenhuizen meer zoals nu in Goes en Terneuzen.’ Verder is de huisartsenzorg in Zeeland nog erg versnipperd. Tot slot kan CZ, de grootste zorgverzekeraar in Zeeland, een rol vervullen. ‘Blijven we zo doorgaan, dan raken we achterop, kalven voorzieningen af en wordt de kwaliteit van de zorg minder.’

3 REACTIES

  1. naast de regionale identiteiten binnen de provincie moeten vooral de geografische omstandigheden bij de (re)organisatie van de zorg in Zeeland bepalend zijn. in Zeeuws-Vlaanderen is daarbij altijd een optie een deel van de specialistische en ziekenhuiszorg in Gent en Brugge te benutten in plaats van in het op even grote afstand gelegen Goes (laatstaan Middelburg/Vlissingen). een fusie forceren tussen ADRZ en ZorgSaam ligt daarom – gezien de drempels – minder voor de hand.
    het zal inderdaad goed zijn als de zorgverzekeraar(s) hun regierol inzetten voor de verzekerden in de regio, voor wie bereikbaarheid denk ik een belangrijke kwaliteit is, en enige afstand nemen tot de regie over het macrobudget.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.