Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Sterfte daalt in deel ziekenhuizen met 34 procent

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
In 61 van de 100 ziekenhuizen is de gemiddelde ziekenhuissterfte met 34 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de periode 2007-2012.
Sterfte daalt in deel ziekenhuizen met 34 procent
Foto: ANP

Het CBS verzamelt voor de ziekenhuizen alle cijfers over de Hospital Standardized Mortality Rate (HSMR). De HSMR is een maat om de kans op overlijden in een ziekenhuis te kunnen vergelijken met andere ziekenhuizen. Van de 100 ziekenhuizen zijn van 39 de gegevens niet meegenomen in de analyse. Dit komt doordat de kwaliteit van de gegevens niet voldoende was. Meestal heeft dit te maken met een gebrekkige registratie aan de bron. Ziekenhuizen moeten van al hun patiënten bij binnenkomst registeren wat hun aandoening is, wat de diagnose is en welke behandelingen ze geven om patiënten te helpen. Een relatief groot aantal ziekenhuizen slaagt er niet in om dit goed te doen.

HSMR daalt

Bij de 61 ziekenhuizen die wel betrouwbare HSMR-cijfers leveren, is de ontwikkeling gunstig. In 2007 lag de gemiddelde sterfte nog 21 procent boven de verwachte waarde. In 2012 lag deze 18 procent onder de verwachte waarde. De gemiddelde sterfte is over de periode 2007-2012 met 34 procent gedaald. Ziekenhuizen met de hoogste sterfte in 2012 in 2012 zaten ongeveer op het niveau van de ziekenhuizen met de laagste sterfte in 2007.

Maar is de kwaliteit beter?

Of de kwaliteit van de zorg ook echt beter is geworden, valt niet met zekerheid te zeggen. Volgens het CBS kan de daling van de sterfte ook liggen aan andere factoren. De sterfte in het ziekenhuis kan bijvoorbeeld ook dalen als terminale patiënten in toenemende mate buiten het ziekenhuis (bijvoorbeeld in een hospice) overlijden. Verder zijn ziekenhuizen zich vanaf 2010 gaan toeleggen op meer volledige registratie van zorgzwaarte (bijkomende ziekten) bij ziekenhuispatiënten. Hierdoor kan de gemeten daling van de sterfte enigszins vertekend zijn. Volgens het CBS is nader onderzoek nodig om te achterhalen welke factoren de dalende sterfte in ziekenhuizen verklaren, en in welke mate. Het RIVM heeft de cijfers gebruikt voor Zorgbalans 2014, waarin de kwaliteit van de zorg wordt vergeleken met andere landen. Daaruit blijkt dat Nederland in Europa een goede middenmoter is.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.