Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sterftecijfers nog niet openbaar in 2010

Redactie Zorgvisie
Ziekenhuizen hoeven hun sterftecijfers nog niet in 2010 openbaar te maken. Met deze beslissing reageert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op een artikel in Medisch Contact.

De huidige sterftecijfers vertonen nog te grote schommelingen. Deze worden voor het grootste deel veroorzaakt door verschillen in de manier waarop de sterfte in ziekenhuizen geregistreerd en gecodeerd wordt. In het artikel van zes samenwerkende topklinische ziekenhuizen, dat deze week in Medisch Contact verschijnt, staat te lezen dat een correctie van de codering kan zorgen voor een verschil van 22 punten in de HSMR (Hospital Standardized Mortality Ratio) over een periode van vijf jaar.

Sterftecijfers openbaar

Minister Ab Klink van Volksgezondheid liet mei dit jaar weten het toe te juichen als ziekenhuizen in 2010 hun sterftecijfers openbaar maken. Tot nog toe wilde de inspectie ziekenhuizen verplichten om vanaf 2010 hun sterftecijfer publiek te maken. ‘Dat is niet haalbaar gebleken’, meldt een woordvoerder van het IGZ. In het artikel wordt een landelijke termijn van twee jaar als haalbaar beschouwd.

HSMR

De IGZ beschouwt de HSMR als een van de belangrijkste maten voor kwaliteit van ziekenhuizen. De HSMR is een methode die het werkelijke sterftecijfer van een ziekenhuis vergelijkt met het sterftecijfer dat verwacht zou mogen op basis van het landelijke gemiddelde. De methode vormt daarmee een indicatie voor de potentiële vermijdbare sterfte in ziekenhuizen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Spaarne Ziekenhuis publiceert sterftecijfers

Zorgconsument wil sterftecijfers

Inspectie eist inzage sterftecijfers ziekenhuizen

Klink: ‘Sterftecijfers ziekenhuizen 2010 openbaar’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.