Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Strafkorting dreigt voor ziekenhuizen voor 2012

De omzet van ziekenhuizen is gedaald in 2012, waardoor ze voor honderden miljoenen euro’s te veel beroep op een overgangsregeling. Als het budgettair kader zorg wordt overschreden, zullen ze via het macrobeheersinstrument de rekening zelf moeten ophoesten.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Strafkorting dreigt voor ziekenhuizen voor 2012
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De overgangsregeling is in het leven geroepen om grote omzetverschillen tussen ziekenhuizen op te vangen, omdat de ziekenhuisfinanciering ingrijpend is veranderd in 2012. Voor een veel groter deel van de omzet dan in 2011 gelden vrije prijzen. Ziekenhuizen hebben met zorgverzekeraars afspraken gemaakt over prijzen en volume. De verwachting was dat sommige ziekenhuizen omzet kwijt zouden raken ten koste van andere. De ziekenhuizen die omzet kwijtraken, krijgen dat verlies voor 95 procent gecompenseerd. De winst van ziekenhuizen met een veel grotere omzet wordt voor 95 procent afgeroomd. Verlies en winst zouden elkaar in balans houden, zo was de verwachting.

Analyse

2
60

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Wellicht zou Barbara Baarsma wat meer licht op deze zaak kunnen laten scheiden. Zij was verantwoordelijk voor het advies dat de samenleving nu mogelijk ruim 500 miljoen euro zou kunnen gaan kosten. Goed, prof. Baarsma heeft er wel mooi een NVZ-penning aan overgehouden, maar de Nederlandse burgers lijken er bekaaid vanaf te komen.

  2. Lees alle reacties
  3. Dit gedrag van ziekenhuizen was te verwachten toen duidelijk werd dat de ziekenhuizen grotendeels met een vast budget zouden worden gefinancierd. Degene die nu nog roept dat de eigen bijdragen hebben geleid tot een daling van de patiëntenaantallen moet zich in een hoekje gaan zitten schamen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.