Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Strafkorting dreigt voor ziekenhuizen voor 2012

De omzet van ziekenhuizen is gedaald in 2012, waardoor ze voor honderden miljoenen euro’s te veel beroep op een overgangsregeling. Als het budgettair kader zorg wordt overschreden, zullen ze via het macrobeheersinstrument de rekening zelf moeten ophoesten.
Strafkorting dreigt voor ziekenhuizen voor 2012
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De overgangsregeling is in het leven geroepen om grote omzetverschillen tussen ziekenhuizen op te vangen, omdat de ziekenhuisfinanciering ingrijpend is veranderd in 2012. Voor een veel groter deel van de omzet dan in 2011 gelden vrije prijzen. Ziekenhuizen hebben met zorgverzekeraars afspraken gemaakt over prijzen en volume. De verwachting was dat sommige ziekenhuizen omzet kwijt zouden raken ten koste van andere. De ziekenhuizen die omzet kwijtraken, krijgen dat verlies voor 95 procent gecompenseerd. De winst van ziekenhuizen met een veel grotere omzet wordt voor 95 procent afgeroomd. Verlies en winst zouden elkaar in balans houden, zo was de verwachting.

Analyse

2
52

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.