Thuis wonen moeilijk in Wet langdurige zorg

Het is voor gehandicapten en psychiatrische patiënten met een zware zorgvraag straks moeilijker om thuis te blijven wonen. Het aanvragen van ‘meerzorg’ en ‘24-uurszorg op afroep’ is zeer ingewikkeld in de nieuwe wet. Dat zeggen belangenorganisaties Ieder(in), Per Saldo, #Oudersvoorgoedezorg, Spieziekten Nederland en werkgroep De Rode Bril.
Thuis wonen moeilijk in Wet langdurige zorg
Foto: ANP XTRA Roos Koole

In de nieuwe Wlz bestaan geen vijftig zorgzwaartepakketten (zzp’s) meer zoals in de AWBZ, maar zijn er drie zorgprofielen; te weten licht, midden en zwaar. Cliënten die niet helemaal passen in een van die drie profielen, kunnen zogenaamde ‘meerzorg’ aanvragen. Binnen een instelling is dat nog goed te doen, maar bij het aanvragen van meerzorg thuis, stuiten cliënten op grote problemen. ‘Ten eerste kan meerzorg alleen worden aangevraagd door mensen die nu in de  hoogste twee zorgzwaartepakketten zitten’, zegt woordvoerder Stans Damen van belangenorganisatie Per Saldo voor pgb-houders. ‘Bovendien is de aanvraag van meerzorg thuis ingewikkeld omdat  er een nieuw

7
68

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.