Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Tienduizend alfahulpen terug in loondienst

Duizenden alfahulpen zijn weer in loondienst genomen door thuiszorgaanbieders. Dat heeft staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) maandag bekend gemaakt tijdens een werkbezoek aan Dordrecht.
Tienduizend alfahulpen terug in loondienst

ActiZ en Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN), de twee brancheorganisaties in de thuiszorg, bevestigen de aankondiging van Bussemaker dat inmiddels veel alfahulpen weer in dienst zijn genomen. Alleen al in 2009 gaat het om zo’n zesduizend huishoudelijke hulpen. BTN schat dat in de loop van dit jaar zo’n tienduizend alfahulpen weer over een regulier arbeidscontract beschikken.

Wetswijziging Wmo

Na de invoering van de Wmo in 2007 werden veel alfahulpen ontslagen om vervolgens als zelfstandige te worden ingehuurd door hun voormalige werkgevers.

De huidige toestroom van alfahulpen naar een loonconstructie is het gevolg van de wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die op 1 januari is ingegaan. Die had tot doel te voorkomen dat burgers onbedoeld of ongewild werkgever zouden worden van hun alfahulp. De staatssecretaris heeft in 2009 en in 2010 in totaal 17 miljoen euro aan zorgaanbieders uitgekeerd ter ondersteuning van haar wetswijziging.

Massaal in dienst

Doordat zorgaanbieders massaal weer mensen in dienst hebben genomen kunnen zij aan iedereen die dat vraagt daadwerkelijk hulp in natura bieden. “Het is een goede impuls voor de krapte op de arbeidsmarkt”, schrijft het ministerie van VWS in een persverklaring. “Deze mensen blijven in ieder geval voor de zorg behouden.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Thuiszorg krijgt 17 miljoen voor scholing en alfahulpen

‘Alfahulpen moeten 14,50 euro krijgen’

VNG: thuiszorg zonder alfahulp stuk duurder

Enorm tekort alfahulpen bij Sensire

Zorgvisie magazine

Meer weten? Word nu abonnee van Zorgvisie

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.