Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toepassing heelkundenormen varieert

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraars gaan verschillend om met de normen voor complexe kankeroperaties.
Toepassing heelkundenormen varieert

Alle grote verzekeraars nemen de normen van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde over, maar vragen elk op hun eigen manier de gegevens uit bij de ziekenhuizen, of voegen er eigen criteria aan toe. CZ blijft voor borstkanker strengere eisen hanteren.

Minimumeis bij zorginkoop

Maandag bracht de NVvH een nieuwe set normen uit. De NVvH hoopt dat zorgverzekeraars deze als minimumeis gaan gebruiken bij hun zorginkoop. Directeur Micky Cohen de Lara: “Het volume is een minimale eis voor kwaliteit. Als een zorgverzekeraar een hoger volume eist, mag hij niet zeggen dat ziekenhuizen die ertussenin vallen, slechte zorg leveren.” CZ laat echter weten door te gaan met de eigen borstkankernorm. “Bij ziekenhuizen die voldoende operaties uitvoeren volgens de NVvH, maar te weinig volgens de CZ-norm, kopen wij dus niet in.” Menzis, Achmea en UVIT nemen de normen in zijn geheel over.

Verdere aanscherping

Achmea en CZ vinden het belangrijk dat de normen steeds verder worden aangescherpt om zo de “lat steeds hoger te leggen”. De meeste grote verzekeraars gaan per 2012 volgens de normen inkopen, behalve UVIT die de ziekenhuizen een jaar langer de kans geeft om aan de normen te voldoen. Menzis is het meest strikt bij de naleving: “De beroepsgroep heeft deze normen zelf opgesteld, daar voldoe je aan, of niet.” Achmea en UVIT zeggen coulance te betrachten. Ziekenhuizen die de norm net niet halen maar aantoonbaar groeien, krijgen wel een contract. Er moet dan wel een plan van aanpak komen, hoe zij de norm willen gaan halen.

Uitvraag gegevens

Zorgverzekeraars zijn hard bezig om een goede manier te vinden voor de uitvraag van gegevens. Zij doen dat elk op hun eigen manier. Het merendeel vraagt de ziekenhuizen een keer per jaar om gegevens aan te leveren, Achmea twee keer per jaar. Cohen de Lara legt uit dat de NVvH-normen ‘evidence based’ zijn. “Ze zijn gebaseerd op richtlijnen van de beroepsgroep en op wetenschappelijke resultaten. En er zit een zware commissie op vanuit de vereniging.” Desalniettemin wil brancheorganisatie ZN de normen eerst nader bestuderen. Een woordvoerder: “Wij gaan op basis van de normen inkopen, dus het is logisch dat wij ze dan eerst goed willen bekijken.”

Internationale vergelijking

Mocht er aanleiding voor zijn, dan zal ZN nog een internationale vergelijking op de normen los laten. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

NVvH: ‘Strengere eisen voor complexe operaties’

NVPC komt met Europese norm voor esthetische chirurgie

Chirurgen stellen volumenormen voor kankerbehandelingen

IGZ wil normen voor specialisten in 2011

Kwaliteitsnormen moeten behandeling blaaskanker verbeteren

Zorgmanager en Talent van het Jaar 2012

De inschrijving voor de verkiezing van Zorgmanager en Zorgvisie Grow/Work Talent van het Jaar 2012 is gestart. Meer informatie en aanmelden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.