Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Tuchtklacht tegen Herre Kingma van MST

Vijf ex-patiënten van de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur hebben een tuchtklacht ingediend tegen bestuursvoorzitter Herre Kingma van het Medisch Spectrum Twente, een bestuurder en twee oud-bestuurders van het ziekenhuis en tegen drie voormalige inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Tuchtklacht tegen Herre Kingma van MST
Foto: ANP - Aloys Oosterwijk

‘Ze stonden erbij en keken ernaar’, vinden de gedupeerde ex-patiënten van de neuroloog. Dat maakte letselschadespecialist Yme Drost vrijdag bekend.

Niet ingegrepen
Drost staat 200 ex-patiënten van Jansen Steur bij. De arts stelde verkeerde diagnoses en voerde verkeerde behandelingen uit. Zo vertelde hij mensen dat ze een ernstige ziekte hadden als alzheimer of parkinson, terwijl dat helemaal niet zo was.

Volgens de ex-patiënten hebben de toezichthouders ‘gedisfunctioneerd’. Zowel het bestuur van het ziekenhuis als de inspecteurs hebben niet ingegrepen toen duidelijk werd dat patiënten van Jansen Steur schade opliepen. De klachten zijn ingediend bij het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle.

1
36

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

 1. Mijnheer Kingma was tijdens de start — rond 2002 — van de ontsporingen van Jansen Steur hoofd van de Inspectie voor de Gezondheid (IGZ).
  Daarna werd Kingma vanaf 2006 hoofdbestuurder van het Twents Ziekenhuis waar Jansen Steur zijn ontsporingen deed.
  Bij herhalingen hebben patienten — die in zeer ernstige lichamelijke problemen zijn gekomen — vanaf 2005 zowel bij het IGZ als het Twents Ziekenhuis rapporten ingediend over Jansen Steur.
  Pas in 2009 heeft Kingma, ook nog maar aarzelend, iets met die berichtgeving gedaan; helaas te laat voor veel schrijnende gevallen.
  Ja, zelfs een deal gemaakt met Jansen Steur zodat hij geruisloos kon vertrekken en op een andere plaats andere patienten de vernieling in kon draaien
  Als Kingma net zo gedreven was geweest met betrekking tot de signalen over Jansen Steur als hij nu is om zich daaruit te praten, was heel heel veel ellende voorkomen.
  Hoop dat Kingma — voor eigen belang — niet het lef heeft om een boek over Jansen Steur te schrijven .
  Tussen haakjes. Mijnheer Drost komt mij heel wat beter over.
  Hoop dat het recht zegeviert. Veel zal afhangen of de vriendenkring van Kingma dat recht zijn loop toestaat

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.