Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Drie patiënten Haga zeggen operatie af

Redacteur Zorg+Welzijn
Slechts drie patiënten hebben hun operatie - tijdelijk - afgezegd na de commotie die afgelopen weekeinde over het HagaZiekenhuis ontstond. Alle patiënten die deze week geopereerd zouden worden op de afdelingen cardiochirurgie en cardiologie in het Haagse ziekenhuis, zijn door de artsen gebeld.
Drie patiënten Haga zeggen operatie af
Foto: ANP Koen Suyk

Van de patiënten op de wachtlijst voor een operatie op de afdeling cardiologie, hebben er drie aangegeven tijdelijk van een operatie af te zien. ‘In het hele ziekenhuis worden veel vragen gesteld over de ophef. Die proberen we zo goed mogelijk te beantwoorden’, zegt bestuurder Marjolein Tasche van het HagaZiekenhuis. Volgens haar komen er ook veel steunbetuigingen binnen.

Onder vuur

Het ziekenhuis kwam dit weekeinde onder vuur te liggen nadat het radioprogramma Argos meldde dat er tussen 2007 en 2010 opvallend veel mensen stierven op de afdeling cardiochirurgie. Tasche spreekt dat met klem tegen. ‘In 2007 en 2008 was het cijfer inderdaad hoger dan gemiddeld, maar de jaren daarna niet meer.’

Fouten

Volgens de bestuurder van het HagaZiekenhuis werden er in de jaren daarna fouten gemaakt in de registratie van de cijfers. Er was volgens haar ook een gebrekkige samenwerking tussen de chirurgen. Daarom werd het hoofd cardiochirurgie in Den Haag uit zijn functie gezet. De afdeling cardiologie staat nu onder supervisie van collega’s van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Doorsturen

De ziekenhuizen in de regio, op het Haagse MCH na, lieten weten hun patiënten door te blijven sturen naar de cardiologische afdeling van het HagaZiekenhuis. ‘Het MCH zegt dat het de sterftecijfers niet heeft gekregen van ons. Alle ziekenhuizen hebben die december vorig jaar ingezien, ook het MCH. Wij snappen de reactie daarom niet zo goed’, aldus Tasche.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.