Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TweeSteden kiest EPD Alert, St. Elisabeth doet niet mee

Mario Gibbels
Eind januari maakte het TweeSteden ziekenhuis bekend dat het gekozen heeft voor het EPD van Alert. Vier leveranciers leverden een offerte aan. McKesson, Chipsoft en Siemens vielen af. Een stadsbreed EPD komt er in Tilburg echter niet.

“We hebben de berekening van de business case serieus aangepakt en via een template gewerkt”, aldus Daniella van den Corput, die manager ICT en Medische Techniek is bij het TweeSteden ziekenhuis. “Daarna is naar alle denkbare leveranciers de vraag uitgegaan om te komen met een voorstel. Toen was direct al duidelijk dat sommige nooit een positieve business case opleverden. Met Alert is dat wel het geval.” Het selectieproces heeft drie jaar geduurd. Dankzij het nieuwe EPD zal onder andere de zorglogistiek moeten verbeteren. Van den Corput: “De aansluiting bij de bestaande processen is prima.”

St. Elisabeth Ziekenhuis

In 2007 hield het ziekenhuis een instellingsbrede enquête onder de medewerkers over de EPD-wensen. Een van de uitkomsten: Er moet een stadsbreed EPD komen, waarmee ook het St. Elisabeth Ziekenhuis uit Tilburg mee gaat werken. Dit is er uiteindelijk niet van gekomen. Van den Corput: “Het St. Elisabeth heeft besloten niet mee te doen aan een gezamenlijke aanschaf van een EPD. Wij zagen echter te veel risico’s om niet tot aanschaf over te gaan.”

Scholing

Een andere uitkomst van de enquête: de eigen ict-kennis is onvoldoende. Dat vormt voor de invoering van het nieuwe EPD geen probleem. “De enquête is in 2007 gehouden”, plaats Van den Corput het onderzoek in perspectief. “Sindsdien hebben we het verpleegkundige dossier ingevoerd. Daardoor heeft er vooral onder de verpleegkundigen veel scholing plaatsgehad.”

Besluiten nemen

Een derde uitkomst van de rondvraag onder het personeel: In het TweeSteden ziekenhuis bestaat een historie van negatieve gevoelens achteraf over gemaakte keuzes bij het invoeren van nieuwe ontwikkelingen. Van den Corput: “We hebben dit proberen te voorkomen door zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de besluitvorming, in werkgroepen en projectgroepen. Maar op een gegeven moment moet er een besluit genomen worden en moet je je niet laten leiden door negatieve gevoelens.” En dat besluit is genomen, de keuze viel op Alert. In 2012 moet het hele ziekenhuis met het EPD kunnen werken. “De komende twee maanden gaan we het implementatieplan in elkaar zetten en wordt duidelijk wat op welk moment gaat gebeuren”, stelt Van den Corput. (ICTzorg – Hein Bosman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.