Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitvoering eerstelijnsverblijf 2015 onmogelijk

Aan alle voorwaarden die nodig zijn om volgend jaar kortdurend eerstelijnsverblijf over te hevelen van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (Zvw), is niet voldaan. Dat melden alle grote zorgkoepels in een brief aan het ministerie van VWS. Zorgverzekeraars weigeren daarom deze vorm van zorg volgend jaar in te kopen en eisen uitstel.
Uitvoering eerstelijnsverblijf 2015 onmogelijk
Foto: ANP Valerie Kuypers

Aan alle voorwaarden voor een succesvolle overheveling van kortdurend verblijf volgend jaar is niet voldaan door het ministerie van VWS. Dat stellen koepels ActiZ, de LHV, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Verenso, V&VN en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een brief aan staatssecretaris Martin van Rijn. ‘De late besluitvorming van VWS tot de overheveling van deze zorg en het op dit moment ontbreken van de meest essentiële randvoorwaarden zoals een heldere aanspraak, duidelijke prestaties en een passend budgettair kader maken de overheveling op dit moment onmogelijk. VWS blijft vooralsnog vasthouden aan een overheveling die over vier maanden moet plaatsvinden. De betrokken brancheorganisaties vrezen dat een onvolkomen overheveling de zorg voor mensen die (vaak na ontslag uit het ziekenhuis) om medische redenen tijdelijk niet thuis kunnen wonen volgend jaar in gevaar komt.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.