Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

UMC Groningen integreert spraakherkenning in EPD

Mark van Dorresteijn
UMC Groningen (UMCG) gaat spraakherkenning samen met G2 Speech integreren in het elektronisch patiëntendossier (EPD).
UMC Groningen integreert spraakherkenning in EPD

Het UMCG heeft gekozen voor een ziekenhuis brede implementatie van deze SDK. Dit voorjaar wordt al gestart met het trainen van de artsen, die gaan werken met de geïntegreerde spraakherkenning in het EPD. Er wordt een eigen stemprofiel aangemaakt en spraakcommando’s worden herkend.

Integratie

Voor deze integratie heeft G2 Speech een Software Development Kit (SDK) ontwikkeld. De SDK stelt ziekenhuizen in staat om hun EPD of ziekenhuisinformatiesysteem (ZIS) ‘speech enabled’ te maken, zodat men via het EPD of ZIS direct kan starten met spraakherkenning. De voordelen van deze SDK zijn dat artsen flexibel kunnen werken, waarbij de IT-afdeling van het ziekenhuis zelf de regie blijft houden en dat men de functionaliteit geheel naar eigen inzicht kan toepassen. Hierdoor ontstaat de meest optimale toepassing voor de gebruikers.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Stock xchng )

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is een mooi systeem. Een snelle computer en een goed programma is nodig. Ik gebruik Nuance/Dragon Natural Speaking, dat heeft ook een medische variant, Philips heeft dat ook. Van G2 nooit gehoord, hopenlijk wordt die software geen sof. Wat je er mee kan is dikteren van tekst (in het dossier) ipv typen en dat gaat, als het goed werkt, sneller dat 2 vinger typen. Voor de mensen die op de school al geleerd hebben met 10 vingers te typen (120 aanslagen per minuut) zit er mogelijk niet veel winst in, maar voor de ouderen (>40 jaar en typanalfabeten – 2 vinger typers) is het goed en snel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.