Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

UMCG en OZG willen nieuwe SEH bouwen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) gaan de bestaande samenwerking intensiveren. De organisaties willen onder andere een spoedeisende hulp realiseren in een locatie van de OZG.
UMCG en OZG willen nieuwe SEH bouwen

UMCG en OZG willen – samen met zorgverzekeraars en bij voorkeur ook met het Refaja ziekenhuis – tot een gezamenlijke aanpak van de zorg in de regio komen. Het UMCG en de OZG hebben hiertoe een intentieverklaring ondertekend. Doel van de samenwerking is om kwalitatief hoogwaardige en toegankelijke ziekenhuiszorg voor inwoners in Oost-Groningen te behouden. Daarbij richt de OZG zich steeds meer op een hoge kwaliteit van de basiszorg. Het UMCG wil zich als academisch ziekenhuis nadrukkelijker richten op de complexe zorg, opleiding en onderzoek. Het gaat dan voornamelijk om obstetrie/gynaecologie, orthopedie, chirurgie en longgeneeskunde

Nieuwbouw

De OZG onderzoekt op dit moment meerdere locaties aan de A7 om een nieuw ziekenhuis te bouwen. De ziekenhuizen willen in deze nieuwe locatie een spoedeisende hulp realiseren. Daarnaast wordt onderzocht of nadere samenwerking op het gebied van logistiek, inkoop, facilitair bedrijf en ICT mogelijk is.

Cooijmans

Volgens bestuursvoorzitter Jan Cooijmans van de OZG zijn een aantal samenwerkingsprojecten al gestart. “Zo werken we met het Refaja en het UMCG aan een nieuwe Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) om onze effectiviteit te vergroten. Vooral van de koppeling van de tweede lijn met de derde lijn verwachten wij veel. We zien het als een win-winsituatie.”

Ontwikkelingen

De organisaties schrijven in een persverklaring: “Heel Nederland, maar in het bijzonder Oost-Groningen, krijgt de komende jaren te maken met een krimpende bevolking. Bovendien zullen er steeds minder zorgprofessionals zijn om het toenemend aantal ouderen met complexe (chronische) ziektebeelden te verzorgen. Deze ontwikkelingen stellen andere eisen aan ziekenhuisvoorzieningen om de kwaliteit van en de toegang tot de zorg in stand te houden.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Cooijmans: ‘Conflict bij Ommelander betreft één specialist’UMCG: ‘Simpele operaties bij andere ziekenhuizen’

‘Oost-Groningen kan één ziekenhuis missen’

Nieuwe medisch directeur voor OZG

UMCG schrapt 160 banen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Ik wil niet negatief zijn, echter het risico dat er op een aantal zaken een negatief advies volgt door de NMA is natuurlijk heel groot, vervolgens wordt het noodzakelijke veranderingsproces vertraagd. Het academisch lijkt al een keuze te hebben gemaakt door uit te spreken waarin ze geïnteresseerd zijn nu de Ommelander ziekenhuisgroep nog.
    Het academisch ziekenhuis hoor je niet praten over samenwerking op het gebied van inkoop, ICT, facilitair bedrijf en logistiek, die kunnen door hun omvang makkelijker de eigen zaken regelen. De Ommelander ziekenhuisgroep zou zich moeten focussen op de zorg ze weten ook wel waar de schoen wringt en daarom wordt er gekeken of er op het gebied van logistiek, inkoop,ict, centrale sterilisatie en facilitair samenwerking mogelijk is. Samenwerking met wie, in de zorg wordt alleen over samenwerking gesproken als dat onderlinge samenwerking betekent!
    Ik mis nog steeds samenwerking met bedrijfsleven en marktpartijen dit zijn de partijen die verandering kunnen brengen in deze vastgelopen raderen van de zorg.
    Start als zorg de concurrentie gerichte dialoog met het bedrijfsleven.
    Er zitten natuurlijk meer haken en ogen aan het totale zorgsysteem maar we kunnen ergens beginnen en het zou toch mooi zijn als dat in Oost Groningen zou zijn er gaat namelijk niets boven Groningen en dan kan het vandaar neerdalen over de rest van het land. Innovatie zou het sleutelwoord kunnen zijn.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.