Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

UMCG gaat acute zorg aan huis leveren

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Het UMC Groningen gaat ouderen met dementie die op de spoedeisende hulp komen zo snel mogelijk naar huis brengen. Daar helpt een gespecialiseerd team van mensen uit het UMCG, de thuiszorg en de huisartspraktijken hen met hun acute zorgvraag.
Zuurstof_ThinkstockPhotos-151339280 (2).jpg
Foto: ThinkStockPhoto

Een ziekenhuis is voor ouderen met

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. Hallo wat een geweldige initiatief. Ik ben een voorstander van langer zelfstandige thuis wonen. Maar toch heb ik een kanttekening op uw verhaal. Ik citeer " in dat geval komt dat geluid uit de hoek van de verpleeghuizen. Die hebben belang bij opnames". Vanuit het management zal zo gedacht worden maar niet vanaf de werkvloer. Op dit moment is de zorgzwaarte hoog in een verpleeghuis. Mensen komen binnen met een RM, crisisopname of soms zelfs met IBS. Merendeel van de professionals zijn hier niet tege n op gewassen daar bedoel ik mee dat ze niet weten hoe ze met bepaalde gedragsproblematiek om moeten gaan. Mensen die in een verpleeghuis komen wonen zijn vaak al in ver gevorderde stadium van dementie. De overgang vanuit de thuissituatie naar een verpleeghuis is vaak adhoc. Mensen worden overstelpt met ontzettend veel nieuwe prikkels. Ze worden abrupt uit hun vertrouwde omgeving gehaalt. Hier zou meer naar gekeken moeten worden. Op een menswaardig manier de overgang naar een verpleeghuis beter te laten verlopen. Ook moet er gekeken worden naar de mantelzorgers. Zij zijn vaak aan het einde van hun kunnen. Mijn advies is dat er sneller in gegrepen moet worden als het in de thuissituatie uit de hand loopt. Stel een stappenplan op om iemand te begeleiden naar een opname toe. Probeer RM, IBS en crisisopname te voorkomen. Het mag toch niet zo zijn dat een opname in een verpleeghuis een traumatische ervaring wordt zowel voor de cliënt/ bewoner als partner en familieleden.

  2. Lees alle reacties

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.