Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Vakbond wil verzorging terug bij gemeenten

Mark van Dorresteijn
De vakcentrale FNV wil dat staatssecretaris Martin van Rijn van VWS de persoonlijke verzorging onderbrengt bij de gemeenten. Daarmee wil de FNV weer terug naar de “oude knip” in de thuiszorg tussen verzorging en verpleging. ‘Wij willen geen carte blanche geven aan gemeenten, we hebben een totaalplan,’ aldus Lilian Marijnissen van vakbond AbvaKabo FNV tegen vaktitel Zorg + Welzijn.
Vakbond wil verzorging terug bij gemeenten

‘Alles overwegende, is de FNV van mening dat de persoonlijke verzorging beter af is bij de gemeenten.’ Dat laat de vakcentrale FNV vandaag weten aan Zorg + Welzijn. Reden is dat huishoudelijke- en persoonlijke verzorging bij elkaar gehouden moeten worden, zodat er minder zorgverleners bij de cliënt over de vloer komen. Marijnissen erkent dat ‘wij natuurlijk onze bedenkingen hebben, gezien de ervaringen met gemeenten over de huishoudelijke zorg in de Wmo. Maar we hebben een totaalplan, waarin onder meer de bodem voor beloning van huishoudelijke zorg wordt verhoogd.’

Extra ledenvergadering

De FNV doet de oproep tot herziening van de thuiszorgplannen op de dag dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG, een extra ledenvergadering houdt over de vraag of gemeenten verder willen werken aan de transitie van de zorg. De oorzaak is het besluit van Van Rijn om de persoonlijke verzorging over te hevelen naar de Zorgverzekeringswet in plaats van naar de gemeenten. De FNV komt nu met een alternatief plan voor de thuiszorg, dat erop neer komt dat de persoonlijke verzorging wordt samengevoegd met de huishoudelijke hulp en niet – zoals het plan van Van Rijn – bij de verpleging onder de Zorgverzekeringswet.

Hogere beloning

Op de vraag of de verzorgenden in het FNV-plan nu ook gaan schoonmaken, antwoordt Marijnissen: ‘Schoonmaak en zorg horen bij elkaar. De taak van de huishoudelijke zorg is afgelopen jaren uitgehold met als gevolg dat het vak wordt geschrapt en de taken maar door de mantelzorg moeten worden gedaan. Wij willen dat de verzorgende taken weer terug gaan naar de huishoudelijke zorg met bijbehorende hogere beloning.’

Lage uurtarieven

Marijnissen zegt zeker voorzichtig te zijn met de rol van gemeenten in de zorg, door de ervaring van de afgelopen jaren met de huishoudelijke zorg in de Wmo. Doordat gemeenten te lage uurtarieven voor huishoudelijke zorg boden,  is veel huishoudelijke hulp verdwenen. In het plan van de FNV zijn daarom nog andere voorwaarden opgenomen, zegt Marijnissen. Allereerst moet de bezuiniging van 40 procent op het budget voor de thuiszorg drastisch teruggebracht worden. Gemeenten moeten stoppen met Europese aanbestedingen en de overgang van personeel bij wisselingen van contracten met zorgaanbieders moet geregeld zijn. Verhoging van de minimumbeloning voor huishoudelijke verzorging naar FWG 15. Schijnconstructies met alfahulpen moeten worden gestopt.

Plan steunen

Het doel is dat gemeenten een samenhangende en lokale verantwoordelijkheid krijgen voor de niet-medische zorg. De FNV doet een beroep op gemeenten, die vandaag op het VNG-congres een besluit gaan nemen, dit plan te steunen.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Er is een onderschat groot deel aan persoonlijke verzorging die naadloos samengaat met begeleiding en huishoudelijke verzorging; bijvoorbeeld voor dementiezorg. Dat zou naar de gemeente kunnen. In andere gevallen is er een relatie tussen persoonlijke verzorging en verpleging, dat zou dan naar de ZVW kunnen.
    Denkend vanuit de klant zouden wij de knip dus in de persoonlijke verzorging maken: een stuk naar de ZVW en een stuk naar de WMO. De precieze verhoudingen zijn prima uit de huidige zorg te achterhalen.

  3. Persoonlijke verzorging en verpleging zijn diensten die naadloos op elkaar aansluiten, daar kun je geen knip in maken.
    Als de vakbonden zich ermee gaan bemoeien vrees ik dat de chaos alleen maar veel groter gaat worden, daar zijn ze nogal goed in zoals is gebleken.

  4. Persoonlijke verzorging en stofzuigen horen niet bij elkaar. De vakbond en de gemeenten weten m.i niet waarover ze praten. Een huishoudelijke hulp ga je toch niet inzetten voor verzorging en signaalfunctie. Mbo verzorgers zijn toch geen huishoudelijke hulpen of omgekeerd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.